EL plaanib paigaldada Musta merre veealuse internetikaabli

PM Majandus
Copy
Must meri.
Must meri. Foto: Yulii Zozulia

Euroopa Liit kavandab merealuse internetikaabli ehitamist, et parandada ühenduvust Gruusiaga ja vähendada sõltuvust Venemaa kaudu kulgevatest liinidest, arvestades kasvavat muret globaalsete andmete edastamise infrastruktuuri haavatavuse üle, kirjutab Financial Times.

45 miljoni euro suurune kaabel ühendaks ELi liikmesriike Kaukaasiaga Musta mere rahvusvaheliste vete kaudu, mille pikkus on 1100 kilomeetrit, teatas Euroopa Komisjon. Projekt on veel arutlusel, hankeid selle elluviimiseks ei ole veel välja kuulutatud.

FT allikate sõnul leppisid EL ja Gruusia 2021. aastal kokku, et Musta mere internetikaabel on vajalik Gruusia digitaalside parandamiseks. Ukraina sõda on aga andnud projektile hoogu juurde, arvestades vajadust vältida tuginemist ühendustele, mis ei ole turvalised ega stabiilsed.

Internetikaablid on sattunud tähelepanu alla, kuna ülemaailmselt on tekkinud mure spionaaži pärast, kuna maismaakaablid ja jaamad, kus merekaablid maale tulevad, on valitsuste, häkkerite ja varaste suhtes haavatavad.

Mure merealuste kaablite ja muu mereinfrastruktuuri tahtliku sabotaaži pärast on kasvanud ka pärast Nord Streami gaasijuhtmete mitut plahvatust eelmise aasta septembris, mida meediakajastused seostasid hiljuti Venemaa laevadega. Kaks Norra ranniku lähedal asuvat kaablit lõigati 2021. ja 2022. aastal läbi, mis tekitas muret pahatahtlike rünnakute pärast.

Euroopa Parlamendi liige ja Euroopa Parlamendi Hiina delegatsiooni esimees Reinhard Bütikofer ütles, et Venemaa on andnud märku oma valmisolekust võtta sihikule tundlikku infrastruktuuri.

«Venemaa seisukohalt, kui nad tahavad Euroopa Liidule kahju tekitada, oleks infrastruktuuriprojektide sihikule võtmine üks variant sellise režiimi jaoks, mis ei pea absoluutselt lugu rahvusvahelisest õigusest,» ütles ta.

​EL plaanib ka eraldi elektrikaabli paigaldamist Musta mere alla, mis on osa Global Gateway programmist. See peaks ühendama Ungarit ja Rumeeniat Gruusia ja Aserbaidžaaniga.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles