SÕLMKÜSIMUS Kes hüvitab kiire laenuintresside tõusu? Õpetaja: kogu mu palgatõus läheb laenuintresside tasumiseks (13)

Andrus Karnau
, ajakirjanik
Copy
Füüsikaõpetaja Juhan Koppeli palgatõus kulub kodu laenumaksetele. 30 aastat vana Volvot ta uue auto vastu välja vahetada ei kavatse
Füüsikaõpetaja Juhan Koppeli palgatõus kulub kodu laenumaksetele. 30 aastat vana Volvot ta uue auto vastu välja vahetada ei kavatse Foto: Kristjan Teedema

Intressitõusu tõttu maksavad kodulaenuvõtjad pankadele aastas ligi 400 miljonit eurot rohkem. Eesti suurima, Swedbanki kasuminäitajad on seetõttu kolmekordistunud.

Tartu lähedal Soinastes elav füüsikaõpetaja Juhan Koppel ütles, et euribori tõus annab selgelt tunda. «Õpetaja palk on tõusnud samas taktis, mis euribor, kogu mu palgatõus on läinud euribori alla. Aga otseselt kitsas veel sellepärast ei ole, eks ta tunda annab. Laenumakse päris kahekordseks ei ole läinud, aga on ikkagi kasvanud.»

Koppel ütles, et tema kodulaen on võetud mõistliku intressiga, 1,75 protsenti. Sellele lisandub euribor, mis aastaga on kasvanud ülikiiresti – nullist 3,6 protsendini. «Ütleme nii, et eriala tõttu olen heas seisus,» märkis ta.

Koppelite peres on kaks last ja kolmas sünnib suvel. Laenukoormus on kokku 240 000 eurot, sellest kümme tuhat autoliising. Kodulaenud on kulunud majale ja naaberkinnistule. «Päris hästi ju!?» leidis Juhan Koppel.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles