Kuus selget märki, et sind kasutatakse tööl ära

PM Majandus
Copy
Ületöötamine.
Ületöötamine. Foto: Liis Treimann

Edukas oleku karm tõde on see, et pead liikuma edasi ja üha kaugemale. Sageli töötatakse üha pikemaid tunde ning öeldakse jah kõikidele lisaülesannetele. Sellisel käitumisel on aga varjukülg: teid hakatakse ära kasutama.

Millised on need kuus kindlat märki, et teid tööl ära kasutatakse, kirjutab The Muse.

1. Ülemus ei küsi enam, kas oled valmis lisatööd võtma

Aeg-ajalt annab ülemus sulle lisatööd. See on normaalne, sest eks nad vastutavad eesmärkide ja tulemuste eest. Normaalne pole aga see, kui lisaülesandeid antakse pidevalt, need suurendavad oluliselt töökoormust ning lisaks pole ametijuhendis neist juttugi. Eriti hull on asi siis, kui ülesanded tulevad töökaaslastelt, mitte ülemuselt.

2. Keegi ei ütle aitäh

Loomulikult ei maksa ülemuselt oodata tänu iga ülesande täitmise eest, kui sind aga kunagi tehtud töö eest ei tunnustata, siis see ei ole enam normaalne. Selle asemel, et oodata ülemuselt vestlust, võta ohjad enda kätte ning räägi ülemusega soovitavalt igal nädalal. Kohtumistel aga hoolitse selle eest, et ülemusel oleks lõpetatud asjadest ülevaade ning et ta peaks sind ka tunnustama.

3. Suurem osa tööajast kulub ülesannetele, mida ametijuhendis ei ole

Tegeled ülesannetega, mis tegelikult sinu ametikohutuste hulka ei kuulu, sest ametijuhendis pole neist ridagi. Samal ajal ei jää kunagi piisavalt aega enda projektidega tegelemiseks. Samal ajal saab maine ülemuse silmis kõvasti kahjustada või tuleb pärast teisi pikalt kontoris tööülesandeid täita.

Teisi tuleb aidata, aga kui see hakkab liigselt aega võtma, tuleb abistamisele piirid seada.

4. Teete kahe inimese töö

Kolleeg lahkus ning nüüd täidad kahe inimese ülesandeid. Või oled meeskonnas ainus, kes tööga kõvasti pingutab, samal ajal kui teised rõõmsalt palju lihtsamalt läbi saavad. Kõikidel on kiiremaid ja rahulikumaid päevi, aga kui tunned, et ainult sina oled pidevalt stressis, tuleb teema ülemusega jutuks võtta. Kui sa ei tea, kuidas bossiga teemat tõstatada, alusta e-kirjast: «Tahaksin sinuga oma töökoormust ja prioriteete arutada. Kas sul oleks sel nädalal vaba aega? Olen hädas kõikide uute ülesannete täitmisega.»

5. Sinu panust ei kompenseerita

Kuid tööülesandeid muudkui lisandub ning panus kasvab, kuid lisatööde tegemisega ei ole palgatõusu ega edutamist kaasnenud, võib kindel olla, et teid kasutatakse tööl ära. Võib olla, et ettevõttel ei lähe hästi ning lisaraha on raske maksta. Sellisel juhul tuleb läbi mõelda, kui palju lisatasu teie rahulolu mõjutab. Kui võimalik lisatasu ei ole suur, maksab ülemustega arutada teisi kompensatsioonivõimalusi.

6. Sul ei lubata vabu päevi võtta

Kui töötad pingeliselt ning teed lisatööd, siis oled välja teeninud puhkepausid ja vabad päevad, et akusid laadida. Kui aga pikemad lõunapausid on probleem või ei lubata ka pikemat puhkust, on see oluline ohumärk. Pole vahet, millisel alal tegutsed, hea ülemus saab puhkamise vajadusest alati aru. Uuringud kinnitavad, et puhkus parandab töötaja tootlikkust ning seega ka ettevõtte tulemusi.

Kui tunned selles kirjelduses end ära, pead katsuma olukorda muuta või tuleb hakata mõtlema uue töökoha peale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles