Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

Merekaabli tulevik ohus: Poola ja Leedu elektriühenduse ehitus lükkub edasi (1)

Copy
Merekaabli paigaldus. Foto on illustratiivne
Merekaabli paigaldus. Foto on illustratiivne Foto: Mihkel Maripuu

Leedu ja Poola vahelise elektriühenduse Harmony Link ehitus lükkub edasi, sest riikide süsteemioperaatorid katkestasid merekaabli hanke liiga kõrgete hindade tõttu.

«Mereühenduse kohta esitatud pakkumiste hinnad ja tingimused ületavad eraldatud investeeringuid ning planeeritud finantseering ei oleks nende jaoks piisav. Projekti kulud tõuseksid isegi ELi toetuse korral suuremaks sellest saadavast kasust,» märkis Leedu süsteemioperatori Litgrid tegevjuht Rokas Masiulis.

Litgridi hankekomisjon lõpetas esmaspäeval kaablihanke menetluse lepingut sõlmimata. Pärast tehtud otsuseid korrigeeritakse projektiplaani, et luua tingimused tarnijatevaheliseks suuremaks konkurentsiks ja madalamateks ehituskuludeks.

Masiulise sõnul plaanitakse hanked uuesti välja kuulutada ja osadeks jagada, tagades seeläbi võimalused suhtlemiseks laiema ringi hankijatega. Projekti pikendatakse, kaasates sellega seadmetootjaid ja ehitustöövõtjaid, kellel ei ole seni olnud võimalust hankel osaleda ettenähtud tähtaegade või muude tingimuste tõttu.

«Nii suurendame konkurentsi tarnijate vahel, rohkem tööd saavad teha kohalikud töövõtjad,» märkis ta.

Masiulise sõnul soovitakse projektile saada Euroopa Liidu lisarahastust. Läbirääkimised Euroopa Komisjoni ja teiste institutsioonidega selle üle käivad.

Harmony Linki mereühendus loob tingimused suuremaks elektrikaubanduseks Euroopa ühtsel elektriturul ning aitab kaasa Balti riikide elektrisüsteemi töökindlusele. Ühendus võimsusega 700 MW ja pikkusega umbes 330 kilomeetrit ühendab Kretinga linnaosas asuva Darbėnai alajaama ja Poola Pommeri piirkonnas Žarnovieci alajaama. Harmony Linki ettevalmistustööd on kestnud 2019. aasta algusest.

Tagasi üles