Rahandusministeerium valmistab ette krüptovarade uut regulatsiooni

BNS
Copy
Rahandusministeeriumi finantsteenuste poliitika osakonna juhataja asetäitja Thomas Auväärt
Rahandusministeeriumi finantsteenuste poliitika osakonna juhataja asetäitja Thomas Auväärt Foto: Erik Prozes / Postimees

Rahandusministeeriumi esindajad kohtusid neljapäeval Eesti ja rahvusvahelise krüptokogukonna esindajatega, et arutada olukorda sektoris ja plaanitavaid seadusemuudatusi.

«Plokiahel ja krüptovara muutuvad järjest populaarsemaks ja neid kasutatakse üha laiemalt. Eesti on tehnoloogiasektori arengut alati toetanud ja toetame ka edaspidi, aga kui mängu tuleb suurem hulk kasutajaid, nende andmed ja päris raha, siis on oluline riskid minimaalsetena hoida. Näiteks anonüümsed krüptomaksed võivad soodustada rahapesu ja mõni moodsana tunduv raha kaasamise projekt võib osutuda hoopis püramiidskeemiks,» nentis asekantsler Evelyn Liivamägi pressiteates.

Liivamäe sõnul peavad krüptovarade, plokiahela ja teiste uudsete tehnoloogiate kasutuselevõtuga kaasnema ka asjakohased regulatsioonid, et vältida nende kasutamisel liigseid riske ja tagada võrdsete võimalustega ettevõtluskeskkond kõikidele turuosalistele. Teisalt on oluline ka seda sektorit mitte üle reguleerida.

«Sarnased väljakutsed on ka mujal maailmas, Euroopa Liidu (EL) tasandil on valmimas krüptovarade regulatsioon (MiCA), selle baasil oleme kokku panemas ka oma seadust. Krüptovara reguleerimisega seotud küsimustega tegeletakse hoogsasti ka väljaspool EL-i, sealhulgas ka USA-s, kus on lahvatanud suuremad skandaalid seoses krüptovara platvormidega,» selgitas rahandusministeeriumi finantsteenuste poliitika osakonna juhataja asetäitja Thomas Auväärt.

Eesti on ministeeriumi sõnul krüptovarade reguleerimisega olnud EL-is üks esimeste hulgas. 2017. aastal vastu võetud nõuded virtuaalvääringute pakkujatele lähtuvad eelkõige rahapesu tõkestamisest ja vastavat järelevalvet teeb Rahapesu Andmebüroo. Uus krüptovarasid puudutav regulatsioon saab aga olema rohkem investorite kaitsele suunatud. Näiteks nähakse ette standardiseeritud reeglid krüptomaailma prospektide ehk «white paper’ite» avalikustamisele ja koostamisele. Kontrolli osas võtab Rahapesu Andmebüroolt teatepulga üle finantsinspektsioon, mis hakkab edaspidi ise vastava valdkonna tegevuslube väljastama.

Auväärt lisas, et MiCA ülevõtmise osas on järgenvatel kuudel plaanis mitmed konsultatsioonid turuosalistega ja sügisel on soov esitada eelnõu valitsusele ja riigikogule, et muudatused jõustuksid 2024. aastal.

9.–10. mail toimus Eestis rahvusvaheline krüptokogukonna üritus NFT Tallinn, seda üritust vedav krüptokogukonna koondorganisatsioon Eesti WEB3 Koda koos USA-st ja teistest välisriikidest pärit valdkonna esindajatega kohtus neljapäeval rahandusministeeriumi, finantsinspektsiooni ja Rahapesu Andmebüroo esindajatega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles