Võltsmiljardär tegi Ponzi skeemi: lubas suurt tootlust, rääkis oma autokollektsioonist ja lõi uljalt klientide raha läbi

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Luksusautod
Luksusautod Foto: AP/Scanpix

Neljapäeval vahistati 57-aastane Phillip Galles, endine Chicago toorainekaupleja. Teda süüdistatakse klientidelt raha väljapetmises juttudega oma 122 luksusautost ja kuni üle 200-protsendise tootluse lubadusteni.

Teda süüdistati alates 2019. aastast enam kui kahe miljoni dollari varastamises. Mees väitis klientidele, et investeeris nende raha toorainefutuuridesse, kuid tegelikkus on veidi erinev.

Süüdistuse järgi ei teinud Galles peaaegu ühtegi investeeringut. Selle asemel tegeles ta Ponzi skeemiga, kasutades hilisemate investorite raha varasematele maksmiseks ning oma isiklike kulude katmiseks.

Suur jutumees Galles väitis, et tema autokogus on mitu Lamborghinit ja Ferrarit. Elama pidi mees Chicagos, Miamis ja Londonis, kus häärberite seinu pidid kaunistama Picasso ja Chagalli teosed.

Üks professionaalsete spordimeeskondade omanik ja Kuveidi riiklik rikkusefond olid huvitatud investeerimisest. Galles väitis, et tema aastatootlus küündib kuni 363,29 protsendini. Tema firmas Tyche Asset Management pidi töötama 30 inimest, kellest pooled olevat olnud Goldman Sachsi endised töötajad. Ühe teise jutu järgi töötavat tema firma mitmes kontoris sadakond inimest, kes on lõpetanud mainekad ülikoolid.

Kuid mida tegi Galles klientide rahaga? Üks Texase hüpoteegimaakler kandis talle 100 000 dollarit. Galles «investeeris» selle järgnevalt: 19 300 dollarit läks krediitkaardi võla tagasimakseks, 14 900 dollarit kulus ehtepoes, 10 000 dollarit läks varasele investorile, 9000 dollarit jäi mööblipoodi, 6000 dollarit läks luksusauto rentimiseks ja 3200 dollarit kulus tüdruksõbra peale, selgub süüdistusest.

Kui teine investor soovis välja võtta investeeritud 190 000 dollarit, siis Gallesi sõnul tekkis igasuguseid takistusi. Küll olevat ta panka vahetanud ja hakanud teises pangas rahaasju ajama, siis olevat langenud pettuse ohvriks, siis ei liikunud pangaülekanded korrektselt ja lõpuks oli ta ka haige, kirjutab Bloomberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles