IMF: USA maksejõuetusel oleks maailmale rängad tagajärjed

Copy
Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) logo.
Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) logo. Foto: Yuri Gripas

Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) hoiatas neljapäeval ränkade tagajärgede eest, mis kaasneksid USA maksejõuetuks muutumisega, mis võib juhtuda, kui riik oma võlalage lähiajal ei tõsta või peata.

«Meie hinnangul oleks väga tõsised tagajärjed mitte ainult USA, vaid terve maailma majandusele, kui USA peaks võlgade tasumisel maksejõuetuks muutuma,» ütles IMFi kommunikatsioonidirektor Julie Kozack.

Vabariiklased ja demokraadid ei leia endiselt üksmeelt võlalae tõstmise osas. Vabariiklased nõuavad, et Bideni valitsus nõustuks suurte eelarvekärbetega, kui võlalage tahetakse tõsta enne, kui riigil raha arvete tasumiseks otsa saab.

Demokraadid nõuavad võlalae tingimusteta tõstmist ja süüdistavad vabariiklasi äärmuslikus taktikas, millega tahetakse edendada enda poliitikat.

USA president Joe Biden kohtus sel nädalal esindajatekoja vabariiklasest spiikri Kevin McCarthyga, kuid leppeni ei jõutud. Uuesti kohtutakse reedel, et püüda leida lahendus enne, kui jõuab kätte punkt, kus valitsus ei suuda enam finantskohustusi täita. Rahandusministeerium hoiatab, et see võib juhtuda juba 1. juunil.

IMF hoiatas neljapäeval laenamiskulude võimaliku kasvu, laiema üleilmse ebastabiilsuse ja majandusliku kahju eest, mis USA maksejõuetusega kaasneks. «Oleme näinud viimastel aastatel maailma, mida on mõjutanud paljud šokid, seega tahaksime neid ränkasid tagajärgi vältida,» ütles Kozack.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles