USA kuum tööturg näitab jahenemise märke

Copy
Töökuulutus Washingtonis.
Töökuulutus Washingtonis. Foto: Stefani Reynolds

USA tööturg püsis majanduse nõrgenemisest ja föderaalreservi meetmetest hoolimata kuude viisi kuum, kuid nüüd on hakanud näitama märke jahenemisest.

Valitsuse viimased tööturu andmed osutavad, et vabade töökohtade arv langes märtsis madalaimale tasemele alates aprillist 2021. Koondamised tõusid 1,8 miljonini, mis on kõrgeim tase alates detsembrist 2020.

Aeglustunud on ka töötajate värbamine. Ehkki värbamine püsis aprillis tugev, langetas valitsus hinnangut värbamisele veebruaris ja märtsis. Kokku oli värbamine veebruaris-aprillis nõrgim alates 2021. aasta algusest.

Tugev tööturg tekitas föderaalreservis ja ökonomistides enam kui aasta aega segadust, kuna majanduse jahutamiseks mõeldud intressimäärade tõstmine ei avaldanud kuigivõrd suurt mõju kuumale tööturule, kus töötus püsib rekordmadal. Nüüd on tööturg hakanud järele andma, ütlevad analüütikud.

«Tööturg on tavaliselt viimane, mis majanduslanguse korral murdub, ja kui see juhtub, hakkavad asjad üpriski kiiresti muutuma,» ütles JPMorgan Fundsi peastrateeg David Kelly.

Föderaalreserv on tõstnud baasintressi alates läinud aasta märtsist kümme korda, et jahutada majandust, kuid samas püüdes hoida seda langusesse sattumast.

Samas prognoosib enamik ökonomiste, et USA majandus tänavu kahaneb, ehkki languse ulatuses üksmeelel ei olda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles