Ministeeriumide ühendamine: napp kokkuhoid, suured kulud ja koondamistest ei sõnagi

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Kolimisest jääb tühjaks maaeluministeeriumi maja Tallinna vanalinnas.
Kolimisest jääb tühjaks maaeluministeeriumi maja Tallinna vanalinnas. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/EMF

Keskkonna- ja maaeluministeeriumite kolimine ministeeriumite ühishoonesse hoiab kokku miljon eurot tühjaks jäävate pindade halduskulu, kuid samas toob suured kolimiskulud. Koondamistest ei taheta üldse veel rääkida.

Eelmisel nädalal tegi valitsus otsuse, et keskkonnaministeeriumi ja maaeluministeeriumi töökohad kolitakse ministeeriumite ühishoonesse hiljemalt 1. jaanuariks 2024. Füüsilise ümberpaiknemisega liigutatakse ka funktsioone ja struktuuriüksusi ühest ministeeriumist teise ja sellega seoses puudutab muudatus rahandusministeeriumi, keskkonnaministeeriumi, sotsiaalministeeriumi, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi, maaeluministeeriumi, maa-ametit, SA Ida-Virumaa Tööstusalade Arendust ja AS Eesti Posti.

Riigisekretär Taimar Peterkopi sõnul toob muudatus kaasa 274 töökoha liigutamise. Kõige keerulisem ja kallim on seejuures tehnosüsteemide ümberkorraldus, mille kuluna on nimetatud juba veerand miljonit eurot.

«Tervet pilti, kui palju kokku hoitakse või kulutatakse, meil pole, see rullub aja jooksul lahti,» ütles ta. «Kolimisega seotud kuludest on mingi aimdus, aga sõltub, mis kuupäevadel kolimine toimub.»

Peterkopi sõnul viialse personal 1. juulist üle uude majja ja selle järel vaadatakse üle ministeeriumide struktuurid ja personalialased muudatused toimuvad alles pärast seda, kui on selgunud tööülesanded.

Suured struktuurimuudatused

Maaeluministeeriumi kantsler Marko Gorbani sõnul kuulub täna maaeluministeeriumi valitsemisalasse 1400 inimest ja see arv täieneb maa-ameti ja Ida- Virumaa Tööstusalade Arenduse ja Eesti Posti näol. Kokku liitub ministeeriumiga 90 inimest eri ministeeriumidest, kõige enam rahandusministeeriumist, kust lisandub üle 70 inimese. Juurde luuakse seitse uut struktuuriüksust.

«Maaeluministeeriumil saab olema regionaalpoliitika tervikliku elluviimise vastutus ning selleks koondatakse ministeeriumisse erinevad regionaalse arenguga seotud valdkonnad rahandusministeeriumist, keskkonnaministeeriumist, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumist ning sotsiaalministeeriumist,» ütles Gorban.

Tema sõnul on praegu kaardistatud esmane ümberkorraldustega kaasnev töökohtade liikumine ministeeriumide vahel ja praeguses ümberkorraldamise etapis töökohtade arv ei vähene. Tööprotsesside analüüs ja ülevaatamine toimub hiljem.

Magus kinnistu vanalinnas

Ministeeriumide ühishoone loodi 900-1000 töötaja jaoks ja seal on praegu neli vaba korrust, rääkis rahandusministeeriumi kantsler Merike Saks. Ühishoone aastased ülalpidamiskulud on 3,4 miljonit eurot, sellest üür 2,7 miljonit ja energeetika 700 000 eurot. Maaelu ja keskkonnaministeeriumi kulud on kummalgi on aastased ülalpidamiskulud pool miljonit eurot.

«Kolimisel tekib kokkuhoid tugifunktsioonides, personalikuludes, teenused,» ütles ta. «Ülemineku käigus kedagi ei koondata, koondamisõigus tekib siis, kui ametijuhendijärgsed ülesanded oluliselt muutuvad. Kokkuhoid tekib tugifunktsioonide osas.»

Maaeluministeerium tegutseb vanalinnas asuvas majas, mis kuulub läbi ministeeriumi Eesti riigil. See antakse pärast kolimist üle RKASile, kes korraldab selle hindamise ning teeb edasised ettepanekud rahandusministeeriumile.

«Sektoril on emotsionaalne side selle majaga, aga kõik me mõistame, mis väljakutsed on riigi ees ja riik peab näitama eeskuju tõhusa riigijuhtimise osas,» sõnas Gorban.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles