Circle K: toornafta hind on tõusuteel

BNS
Copy
Circle K tankla Tallinnas.
Circle K tankla Tallinnas. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees / Scanpix

Circle K Eesti mootorikütuste hinnastamisjuhi Indrek Sassi sõnul tõusis möödunud nädala jooksul Brent toornafta hind 77 USA dollarini barreli kohta, hinda mõjutab tema hinnangul peamiselt turgudel valitsev optimismipuhang.

Sassi märkis pressiteates, et kuigi veel nädal tagasi sai rääkida mootorikütuste hinnalangusest, siis nüüd on asunud Brent toornafta taas tõusule.

«Eelmise nädala lõpus avaldatud USA tööhõive numbrid ning oodatust väiksem töötuse määr tõstsid toornafta hinna peale paaripäevast 72–73 dollari taset kiirelt üles 76–77 dollari tasemele. Turgudel valitsevale optimismipuhangule andis hoogu juurde ka lootus, et USA intressimäärad on saavutanud oma senise tipu, ning ootus, et USA bensiininõudlus jätkab kasvu,» selgitas ta.

USA töötuse määra prognoos oli 3,6 protsenti, kuid tegelik tulemus oli 3,4 protsenti. Samuti olid USA tööhõive numbrid prognoositust paremad. «Lisaks sellele mõjutas toornafta hinda ka Kanada ligikaudu 3,7-protsendine energiatoodangu vähenemine, kuna osades tootmispiirkondades on suured maastikupõlengud,» mootorikütuste hinnastamisjuht.

Hiina majanduskasv aeglustub

Maailmaturu toornafta hinda võivad tema sõnul seevastu alandada eelkõige võimalikud märgid globaalse nõudluse kahanemisest. Näiteks USA toornafta laovarud kasvasid üllatuslikult nädalaga 3,6 miljonit barrelit, kuid samas oli toornafta import madalal tasemel. Samuti on Hiina majanduskasv aeglustumas ning Aasia toornafta import langes aprillis viimase seitsme kuu madalaimale tasemele lähtuvalt Hiina ja India väiksematest impordimahtudest.

«Lisaks sellele kärpis USA investeerimispank Bank of America 2023. aasta Brent toornafta hinnaprognoosi 9 protsendi võrra 90 dollari tasemele, põhjendades seda krediidivõimaluste ahenemise ja kõrgete intressimäärade negatiivse mõjuga naftatoodete nõudlusele,» kirjeldas Sassi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles