Swedbank ekspordi vähenemisest: Eesti tootja ei suuda enam nii head hinda pakkuda

BNS
Copy
Swedbank
Swedbank Foto: Ints Kalnins / Reuters / Scanpix

Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik märkis värskeid väliskaubanduse näitajaid kommenteerides, et esimeses kvartalis oli ekspordikäive eurodes 8 protsendi võrra väiksem kui aasta tagasi, ent arvestades, et hinnad on samal ajal 12 protsendi võrra tõusnud, kahanes kaupade ekspordi maht esimeses kvartalis ligi viiendiku võrra.

«Kuigi selline langus tundub suur, tuleb arvestada sellega, et eelmisel ja üle-eelmisel aastal oli tööstusel tellimusi palju, kuna inimesed ostsid koroonakriisi piirangute ajal kaupu rohkem kui teenuseid. Ootamatu nõudluse kasv tõstis nii müüki kui hindu,» selgitas Elmik pressiteates.

Samas praegu on nõudlus tema sõnul aga madal ja konkurents tihe. «Eesti peamiste kaubanduspartnerite majandused kasvavad sel aastal aeglaselt, kui üldse. Rootsit ja Leedut on tabanud majanduslangus. Soome ja Saksamaa majandused seisavad paigal,» nentis ta.

«Eesti tootja ei suuda enam nii head hinda pakkuda. Tooraine-, energia- ja palgakulud on kasvanud konkurentidest kiiremini. Põhjamaadesse eksportijatele põhjustab täiendavat peavalu euro tugevus Rootsi ja Norra krooni suhtes – see muudab nende tooted sealsel turul kohalikus valuutas kallimaks,» kirjeldas ökonomist.

«Ruumi kasvuks on, kui tellimusi oleks rohkem.»

Elmik tõi välja, et esimeses kvartalis vähenes peaaegu kõigi suuremate kaubagruppide väljavedu. Kahanes nii naftatoodete, mobiilsideseadmete, puidu kui metalltoodete eksport, kasvu näitas vaid toiduainete ning masinate ja seadmete müük.

«Tootmisvõimsused on Eesti tööstuses rakendatud 70 protsendi ulatuses. Ruumi kasvuks on, kui tellimusi oleks rohkem. Selle aasta teisel poolel peaks eksportijate elu kergemaks minema, kuna siis on oodata majandusaktiivsuse ja tarbijate ostujõu järkjärgulist taastumist,» prognoosis ökonomist.

Kaupade ekspordi madalseisu tasakaalustab tema sõnul õnneks teenuste ekspordi kasv, millele aitab kaasa turismi taastumine. «Kaupade ja teenuste ekspordi kogukäive oli vähemalt jaanuaris-veebruaris aastatagusest suurem,» lisas Elmik.

Statistikaameti andmetel vähenes 2023. aasta märtsis mullusega võrreldes kaupade eksport 15 protsenti ja import 12 protsenti, esimeses kvartalis tervikuna vähenesid kaupade eksport ja import mõlemad 8 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles