Raha põletav elektriveokite tootja seiskab tootmise ja toodab tulevikus ainult tellimuste saabudes (1)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Nikola veok
Nikola veok Foto: AP/Scanpix

Elektrveokite tootja Nikola teavitas teisipäeval suurest kahjumist ja ütles, et peatab Arizona osariigis Coolidge’is asuva tehase tootmisliini sujuvamaks muutmiseks, kuna elektriveokite nõudlus on loid.

Ettevõte kiirendab kulude kärpeid ja enam ei tooda veokeid lattu, vaid ainult vastavalt saadud tellimustele. Aktsia kukkus uudise peale 13 protsenti.

Investorite tähelepanu on pöördunud ettevõtte ja teiste elektriautode tootjate rahapõletamisele, kuna kardetakse, et väiksema müügi tingimustes kasvab kompaniide huvi kaasata täiendavalt aktsiad välja lastes raha.

Kui terve eelmisel aastal põletas Nikola raha keskmiselt 200 miljonit dollarit kvartalis, siis tänavu esimeses kvartalis põles juba 240 miljonit dollarit, kirjutab Reuters.

«Selline raha põletamine meie äris pole jätkusuutlik,» ütles ettevõtte finantsjuht Stasy Pasterick. «Otsime kõiki võimalusi kulude vähendamiseks.»

Ühtlasi püüab ettevõte tema sõnul kaasata täiendavat kapitali.

Coolidge’i tootmisliin peaks taas hakkama tööle juulis, et täita vesinikuelemendi ja elektriaku veokeid. Fookus on esimesel.

Nikola esimese kvartali kahjum kasvas aastaga 152,94 miljonilt dollarilt 169,09 miljoni dollarini.

Kompanii teatas, et müüb oma 50-protsendise osaluse ühisettevõttes Itaalia veokitootja Ivecoga, et keskenduda Põhja-Ameerika turule.

Nikola kaalub ka Romeo akutehase restruktureerimist kas läbi varade müügi või pankrotimenetluse. Nikola ostis Romeo mullu 144 miljoni dollari eest, et tugevdada tarneahelat.

Teisipäeval kukkus kunagi järgmiseks Teslaks nimetatud ettevõtte aktsia 12,8 protsenti, 86 sendini. Aastaga on aktsia odavnenud 87,3 protsenti. 2020. aastal maksis aktsia enam kui 90 dollarit.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles