Luminor: Baltic Horizon Fundi võib eduka tehingu puhul õnnitleda

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Luminor.
Luminor. Foto: Postimees

Baltic Horizon Fund emiteeris vanade võlakirjade refinantseerimiseks võlakirju 11,3-protsendise intressimääraga (3 kuu euribor + 8%). Tehingut kommenteerib emissiooni korraldajana Luminori võlakirjaturu projektijuht Silver Kalmus.

«Kui me räägime kinnisvarasektoris tegutsevatest emitentidest, siis tänases konjunktuuris on emitentidel keeruline turule siseneda, et atraktiivse marginaaliga võlakirjasid emiteerida,» lausus ta.

Täna on professionaalsetel investoritel võimalik turult osta näiteks 2028. aasta lunastustähtajaga Cityconi võlakirju umbes 9-protsendise aastase intressimääraga. Baltikumi suurimaid kaubanduskeskusi omava kinnisvaraettevõtte Akropolis võlakirju lunastustähtajaga 2026 on võimalik professionaalsetel investoritel soetada umbes 9,5-protsendise aastase intressimääraga.

Baltikumi ja Eesti ärikinnisvaraettevõtted saavad laenu kommertspankadelt ning marginaal sõltub laenuandjast, laenu saaja taustast ja riskitasemest. Marginaalid erinevad vastavalt laenu liigile (näiteks kas tegemist on refinantseerimislaenu, investeerimislaenu või arenduslaenuga) ja tagatise liigile ning väärtusele. Vastavalt Baltic Horizon Fundi esimese kvartali tulemustele, oli fondi keskmine intressimäär 3,4 protsenti.

«Baltic Horizon Fund on ka üks nendest, kes on otsustanud lisaks kommertspankadelt pakutavatele laenudele siseneda ka võlakirjaturule, kuna võlakirjad pakuvad ettevõttele suuremat paindlikkust,» ütles Kalmus. «Võlakirjad on üldjuhul lõpus summa tagastamise struktuuriga, mis tähendab, et kogu põhiosa makstakse investoritele tagasi võlakirja tähtaja lõpus ning perioodiliselt makstakse investoritele välja vaid intressimakseid.»

«Kuivõrd kommertspankade jaoks on oluline, et laen oleks tagatud hüpoteegiga, siis võlakirjaturul on võimalik tugevatel emitentidel nagu Baltic Horizon Fund kapitali kaasata ka ilma tagatiseta,» lausus ta. «Kokkuvõtvalt võib öelda, et kinnisvarasektoris tegutsevate emitentide intressimarginaalid ei ole üheselt võrreldavad kinnisvaralaenude intressimarginaalidega.»

Rääkides Baltic Horizon Fundi võlakirjaemissioonist, siis on tema hinnangul tegu emitendi jaoks sobivalt struktureeritud tehinguga, mis võimaldab fondil aasta jooksul lunastada 20 miljoni euro ulatuses võlakirju. Ka järelejäänud 22 miljoni eurose nimiväärtusega võlakirju saab lunastada ennetähtaegselt, mis võimaldab olulisel määral vähendada fondi intressikulu, kiitis Kalmus tehingut. 

«Kuivõrd rahvusvahelisel võlakirjaturul ei ole taoline struktuur väga levinud, siis võib Baltic Horizon Fundi õnnitleda, et neil õnnestus investoritega emitendi jaoks sobilik tehingustruktuur kokku leppida,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles