Elektriautode müük kasvab jõudsalt (1)

PM Majandus
Copy
Elektriauto Hyundai. Pilt on illustratiivne.
Elektriauto Hyundai. Pilt on illustratiivne. Foto: Eero Vabamägi / Scanpix

Kõrge inflatsioon ja jahenenud majandus pole vähendanud Eesti inimeste huvi uute autode ostmise vastu. Citadele Leasingu andmetel püsib neile laekunud liisingutaotluste arv eelmise aastaga samal tasemel.

«Meie andmed näitavad selgelt, et auto soetamise vastu liisinguga jätkuvalt huvi püsib ning autode ostuks küsitavad liisingusummad kasvavad endiselt,» rääkis Citadele panga Eesti filiaali juht Rainer Moppel.

Citadele Leasingu puhul on keskmine finantseeritav summa eraisikule uue sõiduki puhul 26 600 eurot (25 000 eurot aastal 2022), kasutatud sõidukite puhul 22 300 eurot. Juriidiliste isikute puhul on summad veelgi kõrgemad – keskmine finantseeritav summa uue auto puhul on 45 000 eurot (30 000 aastal 2022), kasutatud auto puhul 31 000 eurot.

«Tundub, et mitmed kliendid on eelmisel aastal oma ostuotsused ka edasi lükanud ja realiseerivad oma uue auto ostu alles nüüd, kuna varem kartsid nad näiteks suurt energiahindade tõusu. Lisaks on nüüd näha, et paljud müüjad teevad teatud määral hinnalangetusi, kuna autode saadavus on hakanud paranema,» selgitas Rainer Moppel.

Moppel lisas, et jätkuvalt väheneb diiselautode müük ja kiiremini kasvab hübriid- ja elektrisõidukite ostmine. Autode Müügi- ja Teenindusettevõtete Eesti Liidu (AMTEL) viimaste andmete järgi müüdi märtsis näiteks 110 elektrisõidukit, mis moodustab 4,8 protsenti kõigist müüdud sõiduautodest. Kokku on selle aastaga müüdud 245 uut elektriautot ja kasv eelmise aasta esimese kvartaliga võrreldes on 67 protsenti.

Citadele Leasing kliendid on sellel aastal üleüldiselt eelistanud kõige rohkem Volkswageni marki, millele järgneb BMW ja Toyota.

Citadele Group on Läti finantskontsern, mille peakontor asub Riias. Grupi tütarettevõtted ja filiaalid tegutsevad Eestis, Lätis ja Leedus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles