Rootsi kinnisvaraarendaja alandati rämpsuks, aktsia kukub

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Rootsi ärikinnisvaraturg kipub hapuks minema
Rootsi ärikinnisvaraturg kipub hapuks minema Foto: Reuters/ScanPix

Rootsi kinnisvaraarendaja SBB aktsia kukkus, kuna ettevõte lükkas edasi dividendimakse, kirjutab Reuters.

SBB, keda tuntakse Rootsis pika nimega Samhallsbyggnadsbolaget i Norden, plaanib arutada dividendimakset enne 2024. aasta aktsionäride üldkoosolekut.

Ettevõte ei kavatse korraldada 2,63 miljardi Rootsi krooni suurust aktsiaõiguste pakkumist (D-aktsiad), kuna aktsia on õiguste hinnast madalamal.

Reitinguagentuur S&P Global kärpis ettevõtte krediidireitingu tasemele «rämps» (BB+). Ka krediidireitingu väljavaade muudeti negatiivseks. Reitinguagentuur teatas, et nende arvates ei suuda ettevõte enam täita investeerimisjärgu krediidireitingule seatud ootuseid. Selle asemel tegeleb ettevõte varade müügiga likviidsusolukorra parandamiseks.

Rootsi ühe suurema ärikinnisvara omaniku raskused näitavad, et Rootsi finantsvõimendusega ärikinnisvara sektori olukord halveneb, kirjutab Bloomberg.

SBB peab viie aasta jooksul refinantseerima 40,8 miljardi dollari ulatuses võlakirju. Sellest veerandi lunastustähtaeg on 2023. aastal. Kuna ettevõte on suures osas võlakirjade puhul kasutanud lühiajalisi võlakirju ja ujuvat intressimäära, on intressitõus avaldanud halba mõju.

Kuna võlakirjade vormis on refinantseerimine kujunenud liiga kulukaks, eelistab SBB müüa varasid ja võtta pangalaene ning kaasata aktsiate vormis raha parandamaks oma- ja võõrkapitali suhet.

SBB D-aktsia kukkus teisipäeval 20,2 protsenti, 7,90 Rootsi kroonini. B-aktsia langes 7,7 protsendi võrra, 7,762 Rootsi kroonini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles