Kuuga kiirenes hindade tõusutempo kolm korda

Erkki Erilaid
Copy
Praeguselt jõuame ühel päeval sinna, kus saame tarbida üksnes kallist välismaist toitu ja maksame kõrgemaid makse.
Praeguselt jõuame ühel päeval sinna, kus saame tarbida üksnes kallist välismaist toitu ja maksame kõrgemaid makse. Foto: Arvo Meeks

Aprillis tõusid hinnad kuuvõrdluses ligi kolm korda kiiremini kui aasta esimesel kolmel kuul. Nii kiire hinnatõusu jätkumine hakkab üha tõsisemalt pärssima jaekaubandust.

Statistikaameti andmetel tõusis tarbijahinnaindeks aprillis võrreldes märtsiga kaks protsenti ning võrreldes eelmise aasta aprilliga 13,5 protsenti. Seega, mulluse aprilliga võrreldes inflatsioon aeglustus, kuid kuuvõrdluses hoopis kiirenes. Selle aasta esimesel kolmel kuul jäi kuine inflatsioon 0,6 ja 0,8 protsendi vahele.

Statistikaameti tiimijuhi Viktoria Trasanovi sõnul mõjutasid aprillis tarbijahinnaindeksit eelmise aasta aprilliga võrreldes enim toidu ja mittealkohoolsete jookide kallinemine, mis andis kogutõusust ligi kaks viiendikku, ning eluasemega seotud hinnamuutused, mis andsid kogutõusust viiendiku. «Alates aprillist lõppesid automaatselt rakenduvad kompensatsioonimeetmed elektrienergiale ja kaugküttele. Gaasi hind oli langenud allapoole kompenseerimise piiri juba varem,» sõnas Trasanov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles