FOTOD JA VIDEO ⟩ Öösel võib näha hiigelpikka veost sõitmas läbi terve Eesti

Andrus Karnau
, ajakirjanik
Copy

Esmaspäevast kuni juuni esimeste päevadeni sõidavad läbi terve Eesti Saarde tuulepargi detailid, millest kõige keerulisem on 74-meetriste tuulikulabade vedu.

Taani ettevõte Vestas laseb tuulikulabad teha Indias. Laevaga rändasid need Paldiskisse, kus ootavad praegu sõitu Pärnumaale. Esimene tuulikulaba läheb teele esmaspäeva õhtul.

Laba vedava veoki pikkus on ligi sada meetrit. Võrdluseks, Lux Expressi buss on ainult 15 meetrit. Nii et teele läheb veos, mille kogupikkus pisut vähem kui 7 suurt reisibussi.

Eesti ettevõte Kaarlaid hakkas Paldiskist liikuma õhtul kell pool 11. Treilerid labade veoks on toodud Soomest. Veotöö peatöövõtja on Vestase ehitustel Soome firma Havator, alltöövõtja Kaarlaid. Sõidetakse Keilasse, sealt mööda ringteed Sauest ja Sakust mööda Tartu maanteeni. Imaverest pööratakse Viljandi peale, kustkaudu jõutakse lõpuks Pärnumaale Saarde valda.

Teekond on umbes 250 kilomeetrit ja kohale jõuab esimene tuulikulaba teisipäeva hommikul kella 5–6 ajal. Saarde tuuleparki tuleb üheksa tuulikut, kokku 27 laba.

«Tornide esimesed osad läksid eile õhtul läbi Pärnumaa ja labad lähevad Viljandi kaudu,» ütles Utilitas Windi tehnikajuht Andrus Zavadskis esmaspäeval Postimehele.

Esimene keeruline koht hiigelpika tuulikulaba teel on ringteede rägastik Keila juures, kus võivad ette jääda liiklusmärgid ja elektriliinid. «Täna on esimene sõit, eks näe, kuidas läheb, järgmistel öödel läheb kiiremini,» lausus Zavadskis.

Kui kallis on vedu, selle vastuse jäi Zavadskis võlgu, sest Utilitas tellis tuulepargi püstitamise Vestaselt ja vedu on üks osa sellest.

Zavadskis ütles, et esimene tuulik saab Saardes püsti mai lõpuks. Maste hakatakse vundamentidele tõstma 20. mail. «Kolme-nelja päevaga saab tuuliku püsti. Elektrit hakkavad tuulikud tootma juuli algul, sest alajaam on veel vaja lõpuni ehitada. Kui see valmis, siis saab tuulikud pingestada ning nad võivad pöörlema hakata,» ütles Zavadskis.

Tuuliku kokkupanek on nagu ehitusklotside ladumine üksteise otsa. Esmalt masti detailid, seejärel gondel ja viimasena labad. «Tuuliku torni kõrgus on 155 meetrit, torn koosneb seitsmest osast. Gondel sinna otsa, labad eraldi külge,» kirjeldas Zavadskis.

Ehitus algas eelmise aasta augustis teedest, septembris algas vundamentide valamine, jaanuaris olid need valmis. «Elektritööd on rohkem aega võtnud, alajaamade trafode tarneaeg on üsna pikk. Ehituse ajakava oli pingeline, ei taha ära sõnuda, aga loodame, et kõik läheb plaanipäraselt,» lausus Zavadskis.

Zavadskis on osalenud peaaegu kõikide Eesti tuuleparkide ehitamisel, peale selle viis parki Leedus.

Tuulikute mõõdud on aastatega kõvasti kasvanud. Soomes on püsti isegi üks park, mille torn on 175 meetri kõrgune. «Kümme aastat tagasi oli 100–120-meetrine tuulik väga kõrge,» ütles Zavadskis.

Saarde tuulepargi tiivikute rootori diameeter on 150 meetrit, aga nii Leedus kui ka Soomes on püsti pandud juba ka veel suuremaid.

Tuuliku torn kaalub ligi 450 tonni, alumise osa diameeter on 6,3, ülemisel osal 3,2 meetrit.

Tuuliku gondli kaal on 70 tonni, sellele lisandub 60-tonnine käigukast ja tiivikulabasid ühendav rumm kaaluga 30 tonni. Üks laba kaalub 12 tonni ja on ligi 74 meetrit pikk. Gondlid tehakse Taanis, mastid Hispaanias.

Saarde tuulepargi tuulikute detailide vedu jätkub igal ööl peale pühapäeva kuni juuni esimeste päevadeni. Peale labade tuleb kohale vedada mastide jupid, gondlid ja käigukastid. Viimased lähevad teele teist teed mööda, läbi Risti ja Lihula. Pärnu linnast läbi ei sõideta, vaid tehakse väike ring Tori kaudu.

Ühe tuuliku võimsus on 4,3 MW, tuulepargi investeeringu suurus on üle 60 miljoni euro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles