Perearstide seltsi juht: eakatele võiks autojuhi tervisetõendi anda lühemaks ajaks

Aimur-Jaan Keskel
, majandusajakirjanik
Copy
Eakas autoroolis. Pilt on illustratiivne.
Eakas autoroolis. Pilt on illustratiivne. Foto: Mathias Reding / Pexels

Perearstide seltsi juht Le Vallikivi ütles ETV saates «Terevisioon», et perearstid, kes autojuhtimiseks vajalikke tervisetõendeid väljastavad, ei pruugi teada, et tõendit taotleval eakal on tervisehädad, mille tõttu on ta vaimsed võimed halvenenud.

Saatejuhi küsimuse peale, millised tervisehädad võivad eakaid tabada, vastas Vallikivi, et eakatel kipuvad ajuarterid ummistuma, mistõttu kannatavad nende vaimsed võimed. Lisaks esineb eakatel dementsust.

«Samas, kui me vaatame tervisekontrolli parameetreid, siis on seal päris palju selliseid haiguseid, mis adekvaatse ravi korral tegelikult ei välista juhtimisõigust,» ütles Vallikivi.

Eelmisel nädalal toimus Tartus raske liiklusõnnetus, kus 83-aastane mees sõitis otsa ülekäigurada ületanud 26-aastasele naisele ja vankris olnud alla aastasele lapsele, kes õnnetuse tagajärjel hukkus. Juht ütles politseile, et ei märganud ülekäigurada ega seal teed ületavaid inimesi.

Vallikivi sõnul ei saa perearstid infot, kui nende patsient on põhjustanud liiklusõnnetuse, mis võis olla tingitud tervisehäirest. Vanuses 65+ tehakse küll sagedamini tervisekontrolle kui noorematele (iga viie aasta tagant varasema kümne asemel), kuid tervisekontrollis lähtuvad perearstid ka patsiendi täidetud tervisedeklaratsiooni andmetest. Seega, kui inimene ei soovi oma halvenenud vaimsest tervisest teada anda, ei pruugi perearst sellest ka teada saada.

Kui eakas tunneb, et soovib autojuhi tervisetõendi ülevaatamist tõendi kehtivuse ajal, siis peab ta selleks ise perearsti pole pöörduma.

Vallikivi sõnul teeb olukorra veelgi keerulisemaks asjaolu, et vaimsed haigused pärsivad sageli inimese võimet enda kognitiivseid võimeid adekvaatselt hinnata. Alati pole abi ka pereliikmetest, sest nemadki ei pruugi aru saada inimese vaimsete võimete langusest, ning isegi kui saavad, ei garanteeri see, et eakas võtab neid kuulda ja teavitab oma murest perearsti.

Vallikivi hinnangul võiks eakatele anda tervisetõendeid lühemaks kui viieks aastaks.

Politsei: inimesed peaksid eakaid lähedasi jälgima

Politsei- ja piirivalveameti Põhja prefektuuri avariimenetlusgrupi juht Raul Annuka ütles, et seadus võimaldab anda tervisetõendeid ka lühemaks kui viieks aastaks, kuid reeglina annavad perearstid välja viieaastase kehtivusega tervisetõendeid.

«Eakate osakaal liikluses on kasvav. Näiteks Euroopas eeldatakse, et aastaks 2030 on 25 protsenti juhtidest üle 65-aastased,» ütles Annuka «Terevisioonis».

Ta soovitab inimestel jälgida oma eakaid lähedasi ja juhul, kui on märgata, et nad ei sõida enam turvaliselt, tuleks soovitada neil autojuhtimisest loobuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles