Gaasi hind on odav, aga ostjaid ikka pole

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Goleniowi kompressorjaam Poolas.
Goleniowi kompressorjaam Poolas. Foto: Cezary Aszkielowicz / Agencja Wy/Scanpix

Euroopa gaasihoidlate täitmiseks vajaliku maagaasi kokkuostmine edeneb tavapärasemast aeglasemas tempos, hoolimata hiljutisest hinnakukkumisest. Analüütikute sõnul on see märk, et turuosalised panustavad veelgi sügavamale langusele.

Ehkki maagaasi hind Hollandi börsil TTF on kukkunud eelmise aasta tipust ca 10 korda, 36 dollarile megavatt-tunni eest, pole see erilist ostuhuvi kaasa toonud. Bloombergi teatel püsib nõudlus endiselt madalal, kuna tarbimine on aeglane ning pole madalseisust taastunud.

Paljud turuosalised on ka veendunud, et hinnad jätkavad langemist, mistõttu on nad otsustanud enda varude täitmisega eelolevaks talveks oodata.

Enesekindlust lisab ka teadmine, et Euroopa on tänaseks suutnud oma gaasitarbimist nii palju vähendada, et peaks olema suuteline nõudluse ära katma ka Venemaa abita. Samas hoiatavad gaasitarnijad ja -kauplejad, et kriis ei ole veel lõppenud ning tarbimise ebakindel ja hilinev taastumine võib häirida habrast tasakaalu.

Šveitsi energiakaupleja MET Holding AG müügijuhi Klaus Reinischi sõnul on turg ja tarbijad juhindunud poliitikute sõnumist, et halvim on möödas. «Nad kuulevad kõikjalt uudistest, et Euroopal on läinud fenomenaalselt hästi ja kriis on möödas,» selgitas Reinisch.

Seetõttu valitseb osa turuosaliste seas suisa lootus, et hind võib langeda umbes 10 euroni megavatt-tunni kohta, mis tähendaks praeguselt tasemelt enam kui 70-protsendilist odavnemist. «Isegi kui nii läheb, ei jää hinnad nii madalale kauaks,» ennustas Reinisch.

Šveitsi energiakaupleja sõnul ei ole olukord tegelikult sugugi nii hea, kui arvatakse, kuna Euroopa on  veeldatud maagaasist ehk LNGst väga suures sõltuvuses. See jätab aga kontinendi väga avatuks turumuutustele ja järsule hinnakõikumisele.

Näiteks Goldman Sachsi ja Boston Groupi analüütikud näevad teoreetilist võimalust, et hind tõuseb tagasi ka üle 100 euro megavatt-tunni eest. Gaasitarbimise kiire suurenemine tööstuses koos nõudluse taastumisega Aasiast tekitab riske, osutasid nad.

Kui aprilli lõpus varuti külmade ilmade tõttu hoidlatesse üsna palju gaasi, siis mai algus on olukord olnud taas rahulik. Norra energiagigandi Equinori sõnul oodatakse Euroopas gaasihindade jätkuvat langust, mistõttu aeglustub gaasihoidlate täitmine mõnes Euroopa riigis ilmselt veelgi.  

«Gaasihinnad püsivad järgmise kolme kuu jooksul tõenäoliselt suhteliselt madalal, enne kui tuleb järsk tõus. Need, kellel on paindlikkust ja võimalik oodata, need ootavad,» ütles Equinori Equinori gaasi- ja elektrienergia valdkonna asepresident Helge Haugane.

«See tähendab, et lühiajalises perspektiivis me tõenäoliselt ei näe kiiret gaasivarude suurenemist. Aga pole kahtlustki, et Euroopa jätkab oma gaasivarude taastamist Euroopa Liidu eesmärkide täitmiseks. Olemasolevad varud on tavapärasest suuremad ja probleeme ei tohiks eelseisvaks talveks tekkida,» lisas Haugane.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles