KARM Toit veab hinnatõusu jõudsalt ülespoole

Copy
Toidukorv.
Toidukorv. Foto: Mihkel Maripuu

Statistikaameti andmetel tõusis tarbijahinnaindeks aprillis võrreldes märtsiga 2,0 protsenti ning võrreldes eelmise aasta aprilliga 13,5 protsenti, mulluse aprilliga võrreldes olid kaubad 13,6 protsenti ja teenused 13,1 protsenti kallimad.

Statistikaameti tiimijuhi Viktoria Trasanovi sõnul mõjutasid aprillis tarbijahinnaindeksit eelmise aasta aprilliga võrreldes enim toidu ja mittealkohoolsete jookide kallinemine, mis andis kogutõusust ligi kaks viiendikku, ning eluasemega seotud hinnamuutused, mis andsid kogutõusust viiendiku.

«Kodudesse jõudnud elekter oli 49,4 protsenti, soojusenergia 15,6 protsenti ja tahkekütus 14,4 protsenti kallim, gaas aga 43,4 protsenti odavam. Alates aprillist lõppesid automaatselt rakenduvad kompensatsioonimeetmed elektrienergiale ja kaugküttele. Gaasi hind oli langenud allapoole kompenseerimise piiri juba varem,» ütles Trasanov.

Möödunud aasta aprilliga võrreldes on toidukaupadest enim ehk 86,1 protsenti kallinenud suhkur. Kakao on kallinenud 41,5 protsenti, oliiviõli 41,4 protsenti, kastmed 40,9 protsenti leivatooted 35,6 protsenti ja linnuliha 35,1 protsenti. «Bensiin oli 6,2 protsenti ja diislikütus 12,5 protsenti odavam,» lisas Trasanov.

Eelmise aasta aprillis kerkisid kaupade ja teenuste hinnad aasta varasemaga võrreldes 19 protsenti, mis oli ka Euroopa Liidu suurim hinnatõus. Arvestades mullust kõrget baasi, oli hinnatõus aprillis jätkuv alt kiire. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles