Buffett: suurepärased investeerimisvõimalused tekivad teiste inimeste lollustest (1)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Berkshire Hathaway investeerimisgurud Warren Buffett ja Charlie Munger
Berkshire Hathaway investeerimisgurud Warren Buffett ja Charlie Munger Foto: AFP/SCANPIX

Warren Buffett võttis Berkshire Hathaway aktsionäride üldkoosolekul ühe lausega kokku väärtusinvesteerimise – võimalused tekivad, kuna teised inimesed teevad lollusi.

Väärtusinvesteerimine kujutab endast alahinnatud varade ostmist, mille väärtust peetakse ostuhinnast kõrgemaks. See põhimõte on aidanud Buffettil teha mõned suured investeeringud ajal, kui valitses paanika. Ta püüdis osta alahinnatud varasid ja hoida investeeringut pikka aega, kirjutab CNBC.

Näiteks 2008. aastal ostis legendaarne investor Bank of America aktsiaid. Samuti ostis ta osaluse Goldman Sachsis, kuid müüs selle hiljem maha.

Ostes siis, kui teised müüvad, on andnud Berkshire Hathawayle ja selle aktsionäridele muinasjutulise tootluse. 1965. aasta lõpus Buffetti ettevõtte aktsiate ostjate tootlus on 3 787 464 protsenti. ETFide propageerijad räägivad sageli, et hea on turutootluse saavutamine. USA lai aktsiaindeks S&P 500 teenis samal ajal 24 708-protsendise tootluse.

Buffett tunnistab, et maailm on muutunud, kuid väärtusinvesteerimise võimalusi on külluses.

«58 aasta jooksul Berkshire’i juhtides olen näinud järsku inimeste arvu kasvu, kes tegelevad suurte lollustega. Põhjus on osaliselt selles, et nad saavad inimestelt raha kergemini kui meie alustamise ajal,» lausus investeerimisguru. «Paljud praegu alustajad alustavad vähese rahaga ja loodavad selle kasvatada kiiresti suureks rahaks.»

Buffetti pikaajaline äripartner Charlie Munger on pessimistlikum.

«Ma arvan, et väärtusinvesteerimisel on rasked ajad, kuna paljud ajavad taga kahanenud hulka võimalusi,» ütles Munger. «Minu soovitus väärtusinvestoritele on, et harjuge juba ära viletsama tootluse teenimisega.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles