Buffetti ettevõtte kvartalikasum võtab ahhetama

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Warren Buffett ja Candiesi juhatuse esimees Pat Egan Barkshire Hathayay aktsionäride üldkoosolekul
Warren Buffett ja Candiesi juhatuse esimees Pat Egan Barkshire Hathayay aktsionäride üldkoosolekul Foto: AP/Scanpix

Warren Buffetti Berkshire Hathaway teenis esimeses kvartalis 35,5 miljardi dollari suuruse kasumi.

Kasumi taga on Apple’i aktsia tõus, suurem investeerimistulu ja autokindlustaja Geico paremad tulemused,

Berkshire ostis ka oma aktsiaid tagasi, kvartalis kulus selleks 4,4 miljardit dollarit. Tulemused avaldati enne Omahas toimuvat Berkshire’i aktsionäride üldkoosolekut, mis tõmbas nädalavahetuseks linna kümneid tuhandeid investoreid üle maailma.

92-aastane Buffett on juhtinud Berkshire’i alates 1965. aastast, kui ta muutis raskustes tekstiiliäri konglomeraadiks, kuhu kuuluvad BNSF raudtee, Berkshire Hathaway Energy, tööstusettevõtted ja jaekaubanduskompaniid.

Selline laialdane hajutatus on pannud paljusid investoreid, ka mitte ainult Buffetti fänne, hindama ettevõtet kui pikaajalist stabiilset investeeringut ka ajal, kui kardetakse majanduslangust ja pangandussektori probleeme.

Puhaskasum kasvas aastaga A-aktsia kohta 3784 dollarilt 24 377 dollarini.

Osaliselt on kasumi taha Applei aktsia 27 protsendine tõus, mis viis iPhone’ide tootja osaluse väärtuse 151 miljardi dollarini.

Geico sai välja kuus kvartalit järjest kestnud poliiside väljakirjutamise kahjumist.

Berkshire’i vaba raha hulk kasvas kvartalis kahe miljardi dollari võrra 130,6 miljardi dollarini. Ettevõte müüs 13,3 miljardi dollari eest aktsiaid ja ostis neid vaid 2,9 miljardi dollari eest.

Üheks suuremaks müüdud aktsiaks oli Chevron, kus osalus vähenes 28 protsendi võrra 21,6 miljardi dollarini. Kütusekompanii aktsia langes vaid üheksa protsenti.

Raudteekompanii BNSFi kasum vähenes üheksa protsendi võrra 1,25 dollarini, kuna kütusekulud kasvasid ja oli vedada vähem kaupa.

Tavaliselt stabiilne kasumiteenija Berkshire Hathaway Energy kasum kukkus 46 protsendi võrra. Ettevõte eraldas õigus- ja muudeks kuludeks 359 miljonit dollarit seoses Oregoni ja California osariigis möllanud metsatulekahjudega.

Berkshire A-aktsia on tänavu tõusnud vaid 4,9 protsenti, jäädes maha isegi S&P 500 7,7 protsendisest tõusust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles