Kuningas Charlesi kroonimine – on see majanduslikult koormav või kasulik?

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Charles III kroonimine toob majandusele tulu
Charles III kroonimine toob majandusele tulu Foto: AFP/SCANPIX

Ühendkuningriigid on valmis laupäevaseks kuningas Charles III kroonimistseremooniaks. Kuid kas see toetab Briti majandust või on koormaks?

Kroonimine ise on Briti majandusele positiivne, kirjutab Bloomberg. Kuigi ürituse tegelikke kulusid pole avalikustatud, eeldavad meedias ilmunud artiklid, et Operation Golden Orb läheb maksma kuni sada miljonit naela. Kuid turism, kõrtsid, baarid ja pubid saavad täiendavalt sadu miljoneid naelu tulu.

Teise mõõdiku järgi on kulud tuludest suuremad. Sellel pole mingit pistmist kullast tõldade, osalejate majutuse ja kõrgendatud politsei valmisolekuga, vaid pigem nädalavahetusele järgneva esmaspäevaga – mis on pangapüha ehk vaba päev. See päev vähendab Ühendkuningriigi majandust mais 0,7 protsendi võrra SKTst.

«Pangapüha on tapja, see vähendab majanduse väärtust,» ütles Brand Finance'i juhatuse esimees David Haight. «Kroonimine miinus pangapüha on ikka kokkuvõttes positiivse mõjuga.»

Hotellide tulud kasvasid aastaga 54 protsenti.

«Kuninga kroonimine annab väga vajalikku hoogu Londoni nelja- ja viietärnihotellidele, kes kannatasid Covidi tõttu,» ütles hotellibroneeringute platvormi Allora.ai ärijuht Michael De Jonght.

Lennud Suurbritanniasse kasvasid kroonimise nädalavahetusel 149 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles