Tarbimise piiramine ei puudutanud iPhone'ide müüki

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Apple'i pood Floridas
Apple'i pood Floridas Foto: Getty Images via AFP/Scanpix

Apple teatas neljapäeva õhtul kvartalitulemused, mis näitavad, et oodatust parem iPhone’i müük ja Indiasse ning teistele uutele turgudele laienemine aitas üle saada aeglustuva maailmamajanduse mõjudest.

Kompanii tulemus on eredaks kontrastiks pettumust valmistanud suurte kiibitootjatele kvartalitulemustele, kes vaevlevad Hiina aeglasema majanduskasvu mõjude all.

Apple’i aktsia tõusis järelkauplemisel 2,5 protsendi võrra 169,92 dollarini. Aasta algusest on Apple’i aktsia kallinenud 28 protsenti.

Apple 1. aprillil lõppenud majandusaasta teise kvartali käive vähenes 2,5 protsendi võrra 94,8 miljardi dollarini, kuid analüütikud ootasid Refinitivi andmetel 4,4 protsendist langust. Kasum seisis 1,52 dollari peal aktsia kohta, ületades analüütikute oodatud 1,43 dollarit.

iPhone’ide müüks kasvas 1,5 protsenti, 51,3 miljardi dollarini, kuigi inflatsiooni käes kannatavad tarbijad piirasid kulutusi. Üleilmselt vähenes nutitelefonide müük esimeses kvartalis 13 protsenti, selgub analüüsifirma Canalys andmetest, kelle hinnangul võitis Apple turgu Androidi kasutavate rivaalide käest.

Ettevõtte finantsjuht Luca Maestri prognoosis, et Apple’i kasumimarginaal tuleb analüütikute oodatust suurem, kuid käive väheneb veidi. Analüütikud ootavad juunis lõppevalt kvartalilt kolmandalt kvartalilt 2,1 protsendist käibe kasvu 84,7 miljardi dollarini.

Apple tõstab kvartaalse dividendi 23 sendilt 24 sendini aktsia kohta. Ettevõte võib ka osta tagasi 90 miljardi dollari väärtuses aktsiaid.

Apple’i juhatuse esimees Tim Cook rääkis intervjuus Reutersile, et iPhone’i müük läks hästi arenevatel turgudel, eriti Brasiilias, Indias ja Mehhikos. Team sõnul on ka tarneahela probleemid taandunud.

«Me ei tundunud kvartali jooksul mitte ühegi toote jaoks vajalike komponentide puudust,» ütles ta.

Kuid kogu Apple’i müügil ei läinud hästi. Maci'de müük kukkus järsult ja iPad'ide oma kahanes. Hiinas vähenes müük 2,9 protsenti.

Teised tehnoloogiaettevõtted panevad suuri lootuseid teisele poolaastale, kus oodatakse taastumist. Wall Street eeldab, et Apple paraneb kiiremini ja näitab kolmandas kvartalis käibekasvu.

Seevastu investorid on põnevil oodates ettevõtte järgmist uut riistvaratoodet. Bloomberg kirjutas, et juba järgmisel kuul kui toimub tarkvaraarendaja konverents võib Apple tuua välja liitreaalsuse seadmed. Hiljuti teatas ettevõte uues teenusest, milleks on kõrge intressimääraga säästukonto.

Maci müük kukkus enam kui 30 protsenti võrreldes analüütikute oodatud 25 protsendise langusega. Kogu arvutituru müük kukkus 33 protsenti.

Seevastu kaasaskantavate vidinate nagu AirPods'ide ja Apple Watchi müük vähenes ühe protsendi võrra, kuid analüütikud ootasid 4,4 protsenti väiksemat müüki.

Apple’i suurim kasvuäri on teenused, kuhu kuuluvad ka iCloud ja Apple Pay, mis kasvas 5,5 protsendi võrra 20,9 miljardi dollarini. Cooki sõnul on nüüd nende platvormil 975 miljonit tellijat. Kvartal varem oli tellijaid 935 miljonit ja aasta tagasi 150 miljonit vähem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles