Nafta hind on kuue nädala madalaim, kuid kütusemüüja hinda langetama ei rutta (2)

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Circle K tankla.
Circle K tankla. Foto: Mihkel Maripuu

Nädala jooksul kõikus Brent toornafta hind maailmaturul vahemikus 72-80 dollarit barreli eest, jõudes kolmapäeval viimase kuue nädala madalaimale tasemele, kuid Eesti kütusemüüja veel hinda ei langeta.

«Maailmaturu toornafta hinnaarengud peegelduvad üldjuhul Eesti mootorikütuste jaehindades kuni nädal hiljem lähtuvalt jaamade laovarudest,» ütles Circle K Eesti mootorikütuste hinnastamisjuht Indrek Sassi. «Seda juhul, kui praegune hinnatase jääb püsima.»

Seega vaatamata sellele, et maailmaturul on hinnalangus kestnud üle nädala aja, läheb selle jõudmiseks Eesti tanklatesse aega veel nädal aega. Kui aga trend peaks vahepeal muutuma, siis hinnalangus Eesti tarbijateni ei jõua.

Viimati langetas Circle K sissostuhinna langusest tulenevalt jaehindu 10 päeva tagasi seitse senti nii mootoribensiinide kui diislikütuse liitri kohta.

Sassi sõnul on peamiseks maailmaturu hinna mõjutajaks praegu mure majanduse käekäigu osas. «Nädala vältel on nafta hind liikunud vahemikus 72-80 USD/b langedes kolmapäeval viimaste nädalate madalaimale tasemele. FED eilne otsus intressimäära tõsta 0,25 protsendipunkti võrra võimendab turgudel valitsevat muret veelgi,» ütles Sassi.

Maailmaturu toornafta hinda alandab hirm majanduslanguse ees. «Analüütikuid teevad murelikuks majandusnäitajad, mis viitavad majanduslangusele: nõudlus diislikütuse järele on languses, vabade töökohtade arv USAs oli märtsis 9,6 miljonit, mis on madalaim tase alates 2021. aasta aprillist. Samal ajal proovib FED jätkuvalt intressitõusuga majandust maha jahutada,» tõi Sassi välja näitajad, mis turgusid tuleviku osas murelikuks teevad. Ta lisas, et viimastel päevadel on näha märke ka sellest, et Hiina majanduskasv on aeglustumas. «Majanduskasvu langusest annab märku Hiina tööstusaktiivsuse ootamatu langus aprillis, mida eksperdid ei osanud oodata.» 

Teiselt poolt tõstavad toornafta hinda USA laovarude ning OPECi toodangumahtude langus.

«USA toornafta laovarud on langenud oodatust enam ja seda juba kolmandat nädalat järjest. Kui eelmise nädala lõpuks langesid varud -6,1 miljon barrelit, siis selle nädala jooksul lisandus -3,9 miljon barrelit,» tõi Sassi välja.

Lisaks USA laovarude langusele tõstab maailmaturu toornafta hinda ka OPECi toodangumahu langus. «Aprillis langes OPECi toodangumaht 190 000 barrelit päevas, seda peamiselt Iraagi ja Nigeeria toodangumahtude muutuse arvelt. Mahud langevad aprilli alguses välja hõigatud kärbete tõttu ilmselt ka maikuus,» ütles Sassi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles