Anarhia üüriturul: kõik kohustused jäävad üürniku kanda (14)

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Isegi kui üürilepingus on tingimus, mis lubab üürileandjal siseneda üüripinnale etteteatamiseta ning üürniku juuresolekuta, ei või üürileandja seda siiski teha.
Isegi kui üürilepingus on tingimus, mis lubab üürileandjal siseneda üüripinnale etteteatamiseta ning üürniku juuresolekuta, ei või üürileandja seda siiski teha. Foto: Erik Prozes

Kinnisvara omanikud kombivad üüriturul piire ja maaklerid on kahvlis, sest ei saa käsuandja soovide vastu astuda ja nii esitatakse üürnikele tingimusi, mis on otseselt seadusega vastuolus.

Ukrainast pärit Julia otsis väikest üürikorterit, kus oleks lubatud pidada ka kodulooma. Nende valik on teadagi väike. Lõpuks õnnestus siiski selline korter leida. Koos maakleriga käidi korterit vaatamas ning maakler soovitas korteriomanikul Julia üürnikuks võtta. Algas pikk sõelumisprotsess, mis venis mitme nädala pikkuseks ja mille sisse jäi mitu telefonikõnet üürniku tausta selgitamiseks.

Üürileandja on ühe Tallinna erakooli juht Aimar Karu, kes oli oma eeltöös väga põhjalik. Kui temalt lõpuks jah-sõna tuli, tundus Juliale, et nüüd on kõik korras. Paraku ei olnud ta siis veel lepingut nähtud. Kui leping saabus, olid seal kõik kõrvalkulud koos kohustusega korter kindlustada pandud üürniku kanda, viidates poolte kokkuleppele. Üürileandja ei häbenenud ka must valgel teatada, et tema tagatisraha ei hoiusta ja selle pealt üürnikule intressi ei maksa. Kirss tordil oli aga klausel, mis jättis omanikule õiguse juhul, kui tal on «andmeid» võimaliku lepingu rikkumise kohta, ette teatamata ja ilma üürniku juuresolekuta korterisse siseneda, andes sellest alles tagantjärele teada.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles