Luminor panga kasum neljakordistus

PM Majandus
Copy
Luminor panga kontor.
Luminor panga kontor. Foto: Marko Saarm / Sakala / Scanpix

Luminor avaldas oma 2023. aasta esimese kvartali tulemused, mis näitavad äritegevuse kasvu.

Luminor keskendus oma klientide toetamisele ja jätkas strateegia elluviimist. Jaepanganduse segmendis täiendas pank kliendipakkumisi, säilitas uute kodulaenude turuosa, suurendas tähtajaliste hoiuste mahtusid ning kasvatas aktiivsete klientide osakaalu. Ettevõtete panganduse valdkonnas oli Luminor taas üks juhtivatest Balti riikide ettevõtete väljastatud uute võlakirjaemissioonide korraldajatest, samuti suurenes ettevõtete hoiuste maht.

Luminor jätkas oma turbe- ja regulatiivsete vastavusprotsesside tugevdamist, investeeris IT toimivuse parendamisse ning tegi taas mitmeid edusamme oma keskkonna-, sotsiaalsete ja juhtimisalaste (ESG) eesmärkide elluviimisel.

«Tulevikku vaadates oleme kindlad, et vaatamata ebakindlusele majanduskasvu suhtes on Balti regiooni väljavaated head.»

Ebakindla majandusväljavaate ning kasvanud intressimäärade tõttu vähenes esimeses kvartalis Balti riikides nõudlus uute laenude järele ning kasvas hoiuste maht. Seoses intressimäärade tõusuga pärast aastaid kestnud erakordselt madalaid tasemeid kasvatas Luminor puhast intressitulu ja suurendas efektiivsust, mille tulemusel kasvas puhaskasum.

Kasum suurenes ligi 50 protsenti

Esimeses kvartalis oli panga netokasum 60,3 miljonit eurot, kasvades 2022. aasta neljanda kvartaliga võrreldes 49,6 protsenti. Kuna pank investeeris oma IT-süsteemidesse ja protsessidesse, suurenesid tegevuskulud 37 protsenti. Luminori krediidikahjude eraldised olid väiksemad kui eelmisel aastal samal ajal.

«Meie esimese kvartali hea tulemus, sealhulgas tulude kasv ning paranenud likviidsus- ja kapitalipositsioonid, on võimaldanud meil kliendikogemuse parendamiseks jätkata investeeringuid oma IT-süsteemidesse ja protsessidesse,» ütles Luminori tegevjuht Peter Bosek.

«Tulevikku vaadates oleme kindlad, et vaatamata ebakindlusele majanduskasvu suhtes on Balti regiooni väljavaated head. Tuginedes meie tugevale finantsseisundile ja konservatiivsele riskijuhtimisele, on Luminoril hea positsioon meie strateegia elluviimiseks eesmärgiga parandada meie klientide ja meie koduturgude finantstervist,» lisas Luminori tegevjuht.

Luminori 2023. aasta esimese kvartali vahearuande leiab siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles