Tallinn tahab kosmoseagentuuri panna 270 000 eurot

BNS
Copy
Tallinna abilinnapea Joosep Vimm.
Tallinna abilinnapea Joosep Vimm. Foto: Remo Tõnismäe / Postimees / Scanpix

Tallinna linnavalitsus saatis volikogule eelnõu jätkata Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) äriinkubaatori programmiga 2024.–2027. aastatel ning toetada uusi liituvaid ettevõtteid kogumahus kuni 270 000 euroga.

Tallinna abilinnapea Joosep Vimma sõnul loob koostöö Euroopa Kosmoseagentuuriga siinsetele ettevõtetele uusi võimalusi ning Tallinnasse uusi töökohti. «Kosmose valdkonna äriinkubaatori abil on loodud juba üle viiekümne uue töökoha Tallinnasse. Samuti on inkubatsiooni läbinud iduettevõtted suutnud kaasata paarkümmend miljonit eurot investeeringuid. Senised tulemused annavad kindlust, et ka järgmisel viiel aastal võiks see programm olla edukas, tuua uusi investeeringuid, luua hästi tasuvaid töökohti ning seeläbi inspireerida noori õppima loodus- ja tehnikateadusi,» kommenteeris abilinnapea pressiteates.

Järgmise nelja-aastase lepinguperioodi jooksul on eesmärk võtta vastu ESA BIC Eesti äriinkubaatorisse Tallinnas kuni kümme täiendavat kosmosetehnoloogiate või -andmete väärindamisega tegelevat iduettevõtet. Esimesel viiel aastal käis Tallinnast kaheaastasest programmist läbi kümme iduettevõtet. 2022. aastal pikendas ESA lepingut aasta võrra ning selle raames võeti Tallinnas vastu veel kaks iduettevõtet.

Eesti sai Euroopa Kosmoseagentuuri täisliikmeks 2015. aastal ning 2017. aastal alustati Tallinnas Euroopa Kosmoseagentuuri äriinkubaatoriga Tehnopolis ESA BIC Eesti programmi raames. Kuue tegutsemisaasta jooksul on ESA BIC Eesti äriinkubaator Tallinnas loonud 56 töökohta ning tasunud tööjõumaksudena riigile üle 1,7 miljoni euro.

Tallinna iduettevõtete tootearendust on kuue aasta jooksul toetatud kokku 600 000 euroga, millest 300 000 eurot on kaasatud pealinnalt ning 300 000 eurot Euroopa Kosmoseagentuurilt.

Projekti kontsortsiumisse kuulub kaheksa partnerit: Sihtasutus Tallinna Teaduspark Tehnopol, Sihtasutus Tartu Teaduspark, Tallinna Tehnikaülikool, Tartu Observatoorium, Tartu Ülikool, Tallinna linn, Tartu linn ning Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) ja Kredexi ühendasutus.

ESA äriinkubaator on suunatud ettevõtetele, kes tegelevad maapealselt kasutatavate kosmosetehnoloogia rakendustega, inkubatsiooniteenust pakuvad teaduspark Tehnopol ja Tartu Teaduspark.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles