Rämpsvõlakirjakuningas: panganduse kriis pole midagi uut, see on puhas klassika

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Michael Milkeni sõnul astuvad pangad ikka ja uuesti sama reha otsa, mis on neid maha niitnud 1970ndate, 1980ndatel ja 1990ndatel
Michael Milkeni sõnul astuvad pangad ikka ja uuesti sama reha otsa, mis on neid maha niitnud 1970ndate, 1980ndatel ja 1990ndatel Foto: Reuters/ScanPix

Kuulus investor, võimendusega ülevõtmiste pioneer ja rämpsvõlakirjaturu asutaja Michael Milken ütles, et praegusega sarnaseid vigu tehti panganduses 1970ndatel, 1980ndatel ja 1990ndatel.

See on klassikaline varade-kohustuste mittevastavus, mis on korduvalt viinud probleemideni.

«See on täiesti elementaarne – pangad ei tohiks laenata pikaajaliselt välja lühiajalist raha,» ütles Milken CNBC saates. «Kui mitu korda me oleme viimastel aastakümnetel kogenud ja ikka ei õpi, et üleööhoiuseid ei laenata välja pikaks ajaks,» küsis ta. «Seda on juhtunud 1970ndatel, 1980ndatel ja 1990ndatel.»

«Ja me oleme siin jälle tagasi. Pankadel on piisavalt omakapitali, krediiti, nad suudavad krediidikahjusid kanda,» rääkis ta. «Aga nad kahekordistasid, kolmekordistasid ja neljakordistasid üleööhoiuste võtmist ülimadalate intressimääradega ja ostsid saadud raha eest pikaajalisi võlakirju,» ütles Milken, kes harva avab üldsusele oma vaateid.

Nädala algul hävis USAs märtsist alates juba kolmas pank, First Republic. Hoiustajad korraldasid pangajooksu, viies raha välja. Pank investeeris pikaajalistesse varadesse, mille väärtus intressimäärade tõustes kukkus ja tõi kaasa suure realiseerimata kahjumi.

Milken Institute’i asutaja märkis, et pankades keskendutakse liigselt krediidiriskidele, kuid suurim on intressirisk.

Ja kui pangad kukuvad, asuvad investorid kohe karistama teisi sarnase ärimudeliga panku. Eriti hoolikalt vaadatakse neid panku, kus on palju suuri hoiusegarantiita hoiuseid ja kus varitsevad bilansis võlakirjad, kust võib välja lüüa kahjum.

76-aastane investor ütles, et USA suurimate pankadega seda probleemi pole, sest nad on riskijuhtimisel konservatiivsed ja saavad hakkama järsu intressitõusuga.

Milken sai 1980ndatel rämpsvõlakirjakuningaks, kui tegi finantsvõimendusega ülevõtmistehinguid. 1990ndatel mõisteti ta süüdi väärtpaberipettustes ja maksurikkumistes, kuid 2020. aastal andis USA president Donald Trump talle armu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles