Turvafirma avaldab ⟩ Kuidas õnnestub vargal sekundiga korterisse pääseda

PM Majandus
Copy
Kortermaja Tallinnas. Pilt on illustratiivne.
Kortermaja Tallinnas. Pilt on illustratiivne. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees / Scanpix

Kui inimene kodust lahkub, lukustab ta tavaliselt ukse, kuid uks tasub lukus hoida ka siis, kui oled kodus. Kui sa ust koju tulles lukku ei pane, on suur oht, et vargad pääsevad su korterisse, hoiatab G4S.

Kortermajade elanikud on tihti liiga enesekindlad, arvates, et kui trepikoda uks on lukus, siis pätt sisse ei saa. «Trepikoja uks on vaid näiline turvalisus. Varastel on teatud nõksud, kuidas neist mööda pääseda,» selgitas G4Si erakliendiüksuse juht Tarmo Pärjala. «Näiteks on fonolukkudel tehasekood, mille kasutaja peaks ära muutma. Tihti seda aga ei tehta.»

Nii eramu kui ka korteri uks tuleb alati lukustada. Seda ka siis, kui ise kodus ollakse. Tänavu 27. jaanuaril siseneti lukustamata ukse kaudu Valgas ühte korterisse ja varastati esikust rahakott koos dokumentide ja sularahaga.

«Tüüpiline muster on see, et käiakse öösel trepikodade uksi katsumas.»

Üks eesti mees aga avastas öösel voodis olles, et tema magamistoas liigub varas ringi. Ta ootas, kui varas oli voodi poole seljaga, ning hüppas pätile kaela. Niimoodi rüseldes jõuti trepikotta, kus vali müdin ajas naabrid üles ning ühiste jõududega võeti varas kinni.

Narkomaanile piisab vähesest

Eelmisel aastal käisid vargad eluruumidest veidi alla pooltel kordadel korterites ja kolmandikul kordadest eramutes. Suvilatest vargusi oli kümnendik ning kaheksa protsenti talumajadest. Kaks protsenti vargustest oli ühiselamutes.

Iga päev puutuvad inimesed kokku nn kiirvargustega, mis on üldiselt narkomaanide rida. «Tüüpiline muster on see, et käiakse öösel trepikodade uksi katsumas,» hoiatab Pärjala. «Kui on kaheksakorruseline maja, kus igal korrusel on neli korterit, siis võib põhimõtteliselt mürki võtta selle peale, et keegi on ikka ukse lahti jätnud.»

Kui uks on lukust lahti, ei ole narkomaanil vaja palju vaeva näha, et midagi väärtuslikku näpata. Kõigepealt vaadatakse üle esik, et ehk leiab sealt näiteks rahakoti või hommikuks kotti valmis pandud arvuti. «Kui koridorist midagi võtta ei ole, siis vaadatakse tubades ringi. On ka juhtumeid, kus öökapilt on varastatud mobiiltelefon ja alles hommikul seda otsides avastatakse, et kodus on vargad käinud.»

Korteriuksed jäävad pahatihti lahti ka seepärast, et puudub rutiin neid lukustada või meeldib lastele ukse «liblikaga» mängida. «Võiks harjutada endale sisse, et kui lähen kodust ära, panen ukse lukku ja kui tulen koju, siis panen samuti ukse lukku,» soovitab Pärjala.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles