Riskifondi veteran hoiatas – USA võlakriis on arvatust hullem

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Stanley Druckenmiller pole rahul USA võla arengutega
Stanley Druckenmiller pole rahul USA võla arengutega Foto: Reuters/ScanPix

Miljardärist investor Stanley Druckenmiller hoiatas, et praegust võlalae probleemi vaadates on jäänud tähelepanuta palju suurem probleem.

«Viimase aastakümne vastutustundetu eelarvepoliitika on nagu õudusfilmi vaatamine,» ütles 69-aastane Druckenmiller, kes praegu juhib oma pere rahaasju.

Ta loodab, et USA väldib maksejõuetust, kuid tema arvates peaks võlalae asemel vaatama tulevasi eelarveprobleeme, kirjutab Bloomberg.

«Me nagu päevitame Santa Monica rannas ja kardame, et 30-jalane laine võib lõhkuda sadamasilla ajal, kui teame 200 jala kõrgusest tsunamist kümne miili kaugusel,» lausus ta.

Oma sõnul ei suutnud ta 2008. aastal ette kujutadagi, et riigi vastutustundetu kulutamine võib võtta sellised mõõtmed.

Juhul kui sotsiaalkindlustust ja tervisekindlustuse kulutusi täna ei kärbita, ollakse tulevikus suure probleemi ees. Ta kahtles, kas Bideni administratsioon plaanib üldse probleemiga tegeleda, kuid sama vastutustundetult on käitunud ka vabariiklased.

Kongressi eelarveprognoosimisega tegeleva asutuse CBO hinnangul kulub pensionäridele koos finantseerimiskuluga 2040. aastaks kogu riigi laekuv maksutulu. Tulevikuprobleem on suurem kui praegune 31 triljoni dollari suurune riigivõlg, mis ei arvesta tulevaste heaoluühiskonna kulutustega. Druckenmilleri prognoosi järgi tulevikukohustusi lisades ulatub nende praegune väärtus enam kui 200 triljoni dollarini.

Druckenmilleri kriitikat sai ka Föderaalreserv, kes kümnekonna-aastase lõdva rahapoliitikaga lõi finantsturgudel pankade ja valitsuste vastutustundetu käitumise.

«Kahjuks kuulub USA keskpangale suur osa USA riigivõlast ning Föderaalreserv loob väärillusiooni, et suudab aidata eelarveprobleeme lahendada,» lausus ta.

Ta märkis, et intressimäära tõstmine viiele protsendile on õige suund, millega püütakse korrigeerida USA keskpanga ajaloo suurimat varasemat viga. Küll aga kahtleb ta selles, kas USA keskpangal jätkub otsustavust.

«Läinud kuul esimese hädasõnumi peale vaid nelja päevaga suutis keskpank nullida ära kogu imepisikene saavutatud edu keskpanga bilansimahu vähendamisel,» rääkis ta. Kahjuks ta ei näe, et Washingtonis oleks kummaski erakonnas tõsist tahet tegeleda struktuursete probleemide lahendamisega.

Druckenmiller loobus klientide raha juhtimisest 2010. aastal, jäädes valitsema vaid oma perekonna rikkust. Kolme aastakümne jooksul oli ta ka üle aastakümne vältel George Sorose peastrateeg. Ta tootis aastatel 1986–2010 keskmiselt 30 protsenti aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles