Ettevõtjad: maksutõusud võivad suretada veerandi väikefirmadest

BNS
Copy
Rahatasku
Rahatasku Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees / Scanpix

Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsioon (EVEA) on seisukohal, et valitsuse planeeritud maksude tõstmine tuleb lükata edasi nii kauaks, kui riigi poolt on tehtud põhjalik mõjuanalüüs iga maksuliigi tõstmise osas ja selle tulemusena põhjendatud maksutõusud planeerida majanduse kasvutsükli algusse.

Mitmete ettepanekute ja seisukohtade seas, mida EVEA edastas valitsusele maksuseaduste muutmise seaduste eelnõude kooskõlastusringis, oli ka vastuseis majutussektori käibemaksumäära tõstmisele ning käibemaksukohustuse piirmäära suurendamine 100 000 euroni, teatas assotsiatsioon.

EVEA teatel viis organisatsioon oma liikmete hulgas läbi kiirküsitluse ning leiti, et ettevõtjate hinnangul ei vii eelarvetasakaaluni jõudmiseks planeeritud maksutõusude kompleks soovitud tulemuseni. Enim panevad planeeritud maksumuudatused muretsema 40 000 kuni 500 000 euro suuruse aastakäibega ettevõtjaid, kellest valdav osa hindab negatiivset mõju suureks või kriitiliseks.

«Valitsuse poolt ülikiirele – kolme tööpäevasele kooskõlastusringile saadetud maksuseaduste muudatuste eelnõude seletuskirjades toodud analüüs on pealiskaudne ja puudulik, samuti ei ole hinnatud kogu plaanitava paketi tervikmõju lõpptarbijate ostujõule, mille tõenäoline langus mõjutab negatiivselt ettevõtjate majandustulemusi ja Eesti majandust tervikuna. Maksudega seotud regulatsioone tuleb kehtestada läbimõeldult ja lähtudes majandustsüklitest, mitte parlamendi valimiste tsüklitest,» kommenteeris EVEA president Ille Nakurt-Murumaa valitsusele saadetud seisukohti.

Eesti Pank: majaduslangus jätkub

Eesti Panga värske majandusprognoosi kohaselt jääb majanduse maht selle aasta kokkuvõttes 2022. aastaga võrreldes 0,6 protsenti väiksemaks. Majanduskasvu prognoosib keskpank alles järgmisteks aastateks 3 protsendi lähedale.

«Antud kasvuprognoos on koostatud muu hulgas eeldusel, et ettevõtete kui ka majapidamiste kindlustunne paraneb ja see peaks looma paremad eeldused uute investeeringute tegemiseks. Samas EVEA liikmete seas läbi viidud küsitlus kinnitas arvamust, et maksumuudatuste tulemusena ettevõtjate kindlustunne oluliselt halveneb. Küsitluses osalenud väike- ja keskmise suurusega ettevõtjatest 25 protsenti vastas, et koalitsioonileppes planeeritud maksumuudatused mõjutavad nende ettevõtet kriitiliselt ning 36 protsenti suurel määral,» selgitas Nakurt-Murumaa.

«On selge, et tarbimise kõrgem maksustamine töötab otseselt majanduskasvu vastu ning seda ei tohi teha praeguses olukorras, mil ettevõtted ei ole veel taastunud erinevatest kriisidest,» lisas EVEA president.

EVEA hinnangul halveneb Eesti ettevõtete konkurentsisituatsioon võrreldes muu Euroopaga nii ekspordi kui ka turismi osas, maksude tõus toob lumepalliefektina kaasa elukalliduse tõusu ning tarbimise vähenemise ning ettevõtete käibed langevad, mis viib majanduse oodatud tõusu asemel langusesse.

Teise olulisema teemana tõi EVEA esile, et eriti rängalt mõjutavad väike- ja keskmise suurusega ettevõtjaid ning kahjustavad regionaalset arengut majutusasutuste käibemaksumäära tõstmine üheksalt protsendilt 22 protsendile ning riigi poolt survestatud alampalga tõstmise plaan ajal, mil ettevõtete tootlikkust ei ole võimalik tõsta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles