Ilma akupangata päikeseparki pole enam mõtet rajada (14)

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Rait Lotamõisa sõnul on mõistlik rajada akusalvestusega päikesepark, mille puhul paneelide kogus vastab majapidamise suvisele tarbimisele ning olulist ületootmist ei teki.
Rait Lotamõisa sõnul on mõistlik rajada akusalvestusega päikesepark, mille puhul paneelide kogus vastab majapidamise suvisele tarbimisele ning olulist ületootmist ei teki. Foto: Elmo Riig

Elektri langenud hind, energiamüüjate vahendus­tasud ja kõrged võrgu­tasud panevad küsima, millisena nüüd oma päikeseparki kavandada või ümber ehitada. Võtmesõnaks on saanud akupank.

Eestis ei lange elektri tootmise ja tarbimise tipuajad aasta lõikes kokku. Mida kõrgemalt käib päike, seda väiksem on meil reeglina vajadus elektri järele, ja mida pimedamad on päevad, seda rohkem kulutame nii valgustusele kui ka küttele.

Kui eelmise suve kõrgete elektrihindade ajal andis efekti suur päikesepark, mille toodangut sai otse võrku müüa, siis tänavu tasub investeerida akupanka ning mitte ülemäära suurde päikeseparki, sedastab Energiapaja tehnoloogiajuht Rait Lotamõis, kel akudega töökogemust kümme, päikeseparkidega kuus ja automaatikaga 15 aastat.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles