Kui rikas on Eestit külastav Rootsi kuningapere?

Aimur-Jaan Keskel
, majandusajakirjanik
Copy
Rootsi kuninga tervitustseremoonia Vabaduse väljakul.
Rootsi kuninga tervitustseremoonia Vabaduse väljakul. Foto: Madis Veltman / Scanpix

Rootsi kuningliku perekonna liikmete vara suurus on kokku ligi 70 miljonit eurot. Praegu külastavad Tallinna kuningas Carl XVI Gustaf ja kuninganna Silvia.

Kuningliku perekonna vara hulka kuulub kinnisvara (majad ja maatükid), erinevate firmade aktsiad, autod ja veesõidukid. Rikkuselt on Rootsi monarhid Euroopa kuningaperedest viiendal kohal, kirjutab Briti uudisteväljanne Daily Mail. Kõige rikkam Euroopa kuningapere on Luksemburgis ning nende vara väärtus on ligi neli miljardit eurot.

Rootsi kuningapere suurim kinnisvara on kuninglik suveresidents Solliden Palace, mis kuulub kuningas Carl XVI Gustafile. Maja asub Lääne-Rootsis Ölandi saarel.

Loss ei kuulu perekonnale

Kuningas ja kuninganna saavad kasutada 600-toalist lossi, mis kuulub Rootsi riigile, mitte kuningaperele. Loss asub Stockholmis, kuid regulaarselt elab paar hoopis väiksemas Drottningholmi palees, mis asub Lävoni saarel, Stockholmist umbes 15 km kaugusel. Kokku on Rootsi kuningliku perekonna kasutuses 11 paleed üle riigi. Nende hoonete omanik on samuti riik.

Stockholmis asuvas kuningalossis asub viis muuseumit, mis on külastajatele iga päev avatud.

Rootsi monarhid palka ei saa, kuid riik maksab perele elatisraha umbes 15 miljonit eurot aastas. Sellelt summalt ei maksta seaduse kohaselt riiklikke makse, kuid kõik ülejäänud kuningapere sissetulekud (näiteks investeeringutelt teenitud tulu) on maksustatud samamoodi nagu tavakodanike puhul.

Kuningliku perekonna moodustavad kuningas Carl XVI Gustaf ja tema abikaasa Silvia. Neil on kolm last.

Kuningapere vanim tütar on kroonprintsess Victoria (troonipärija), kes on abielus prints Danieliga ja neil on kaks last. 

Prints Carl Philip on abielus printsess Sofiaga ja neil on kaks last. 

Kuningapere noorim on printsess Madeleine, kelle abikaasa on Christopher O'Neill ning neil on kolm last.

Rootsis puudub kuningaperel poliitiline võim ning nad on esindusisikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles