Vene miljardäri metallurgiahiid jättis esmakordselt 14 aasta jooksul aktsionärid dividendidest ilma

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Norilski  Nikli tehas.
Norilski Nikli tehas. Foto: REUTERS/Polina Devitt/ Scanpix

Venemaa miljardärile Vladimir Potaninile kuuluv metallurgiahiid Norilski Nikkel jätab esmakordselt 14 aasta jooksul aktsionärid dividendita. Sellise soovituse andis ettevõtte nõukogu, kirjutab Reuters.

«See on raske otsus ning tingitud erakorralistest asjaoludest. Väliskeskkonna tingimused ei ole ainult ettevõtte finantsolukorda halvendanud, vaid kogu ettevõte on ebakindlas olukorras,» selgitas ettevõtte finantsdirektor Sergei Malõšev.

Kuigi ettevõtte kulumieelne ärikasum (EBITDA) vähenes 2022. aastal mõõdukalt ehk 17 protsenti, 8,7 miljardi dollarini, kahanes vaba rahavoog langenud müügi taustal kümme korda – ettevõtte kontole laekuva raha ning kulude vahe oli vaid 437 miljonit dollarit. Kui sõja puhkedes oli ettevõtte võlg 9,8 miljardit dollarit, siis 2023. aasta alguseks oli see suurenenud ligi poolteist korda.

Reutersi ühe ettevõttega lähedalt seotud allika kinnitusel puudub Norilski Niklil rahaline puhver ning refinantseerimise võimalust ei ole. Just see oli peamine põhjus, miks otsustati konservatiivse lähenemise kasuks.

Ametlikus teates tunnistas ettevõte, et finantstulemusi mõjutasid negatiivselt geopoliitilised riskid, mis tekitasid probleeme tootmisel ning strateegiliste projektide elluviimisel.

Viimane kord jättis ettevõte omanikutulu maksmata 2008. aasta eest. PSB analüütikute kinnitusel ootas turg vähemalt väikestki dividendi.

Maailma suurim nikli ja pallaadiumi tootja oli dividenditulu poolest üks Venemaa turuliider. «Aga praeguses ebakindlas olukorras ei maksa ka kõige stabiilsematelt emitentidelt imet oodata,» lausus Moskva partnerite president Jevgeni Kogan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles