Pinge kasvab USA ja Iraan arestisid teineteise naftalastiga tankereid

Erkki Erilaid
Copy
Kaader videost, kus Iraani mereväe kopter laskub Omaani lahel Chevroni naftalasti vedavale tankerile Advantage Sweet. (Iranian Navy via AP)
Kaader videost, kus Iraani mereväe kopter laskub Omaani lahel Chevroni naftalasti vedavale tankerile Advantage Sweet. (Iranian Navy via AP) Foto: Postimees

Neljapäeval peatas Iraani merevägi väidetavalt kättemaksuks Marshalli saarte lipu all sõitnud tankeri, mis vedas toornaftat USA naftahiiule Chevronile. Mõni päev varem oli USA kohtu otsuse alusel konfiskeeritud samuti Marshalli saarte lipu all sõitev Iraani toornaftaga tanker Suez Rajani.

Teherani väitel oli Chevroni laadungiga tanker Advantage Sweet varasemalt põrganud Omaani lahes kokku Iraani alusega, mille tagajärjel said Iraani laeva meeskonnaliikmed vigastada ja mitmed on siiani kadunud. Iraan lisas, et tanker ignoreeris kokkupõrke järel kaheksa tundi raadiokutsungeid ja teatas, et võttis Suezmax-tüüpi tankeri õnnetuse ajaolude uurimiseks enda valdusesse.

USA merevägi süüdistab omakorda Iraani rahvusvahelistes vetes navigatsiooniõiguste rikkumises, nimetades seda «ohuks mereohutusele ja maailmamajandusele». Reedel tuli mereohutusettevõtte Ambrey poolt uut teavet, milles väideti, et Iraani motiiviks Chevroni laadungi arestimisel oli kättemaks varasema iraanlaste nafta konfiskeerimise eest. «Mõlemad tankerid olid suured Suezmax-tüüpi tankerid. Iraan on ka varem vastanud sarnaselt, kui nende naftalaste on eelnevalt arestitud,» teatas Ambrey oma Jeruusalemma Postile.

Sanktsioonide rikkumises süüdistatud ja USA kohtu otsuse alusel arestitud tanker Suez Rajani viimane teadaolev asukoht oli Lõuna-Aafrika lähedal. Niigi närvilistel naftaturgudel peetakse lasti arestimist uueks eskalatsiooniks Washingtoni ja Teherani suhetes pärast USA aastatepikkust sanktsioonide survet Iraani tuumaprogrammi suhtes. Iraan ei tunnista sanktsioone ja riigi naftaeksport on viimasel ajal hoopis kasvanud.

See pole esimene kord, mil USA ja Iraani vahel vaieldakse konfiskeeritud naftatankerite üle. 2019. aastal pidas Iraani rahvuskaardi üksus kinni Briti naftatankeri Stena Impera, süüdistades meeskonda mereõiguse rikkumises. 2020. aastal konfiskeeris Iraan Hormuzi väinas Liibeeria lipu all sõitnud naftatankeri, kuid lasi sellel peagi edasi sõita. USA aga konfiskeeris Iraani naftalasti möödunud aasta mais Kreeka lähedal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles