Tootjad nõuavad tühistatud koroonavaktsiini tellimuste eest poole summa tasumist

Erkki Erilaid
Copy
Pfizer-BioNTechi koroonavaktsiin Comirnaty.
Pfizer-BioNTechi koroonavaktsiin Comirnaty. Foto: Fabrizio Bensch

Pfizer ja BioNTech tegid Euroopa Liidule ettepaneku, mille kohaselt tuleks COVID-19 vaktsiinide eest, mis küll telliti aga mida liikmesriigid ei soovi, maksta tootjatele pool hinda ehk umbes 10 eurot annuse eest.

Financial Timesi andmetel tuleks Euroopas maksta umbes 70 miljoni annuse eest, mille tellimused tühistati. Muudetud leping võimaldaks EL-il minna üle uuematele vaktsiinidele, mis on kohandatud tulevaste COVID-19 variantide jaoks, kirjutas ajaleht, viidates läbirääkimistel osalenud inimestele.

Jaanuaris teatas Reuters ELi ja kahe ravimitootja läbirääkimistest, mille eesmärk oli vähendada vaktsiinitarneid kuni 500 miljoni COVID-19 vaktsiinidoosi võrra, mida Brüssel oli lubanud sel aastal osta.

Järjekordsed läbirääkimised tulenevad sellest, et blokk kavatseb uuendada 148 miljardi dollarilise käibega ravimitööstust reguleerivaid seadusi, lootuses elavdada investeeringuid ja suurendada juurdepääsu taskukohastele ravimitele ajal, mil riikide tervishoiueelarvet kurnavad endiselt COVID-19 ravikulud.

Pfizer keeldus FT-le teemat kommenteerimast, kuid teatasid, et arutelud toimusid «osapoolte heas usus».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles