Finnairile tehakse Eesti tõttu eraldi mark

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Saksamaale saadetud kolmnurkse õhuposti margiga kiri
Saksamaale saadetud kolmnurkse õhuposti margiga kiri Foto: Eesti Rahva Muuseum

Soome postiteenus Posti Group Oyj annab septembris lennufirma Finnair sajanda juubeli auks välja spetsiaalse Finnairi margi. 1923. aastal asutatud Finnair on üks vanimaid lennufirmasid maailmas, mis on soomlaste jaoks olnud läbi ajaloo värav maailma.

Postil on olnud Finnairi ajaloos olnud oluline roll, just post oli see, mida veeti esimesel kommertslennul Helsingist Tallinna aastal 1924. 21. märtsil möödus sellest ajaloolisest lennust 99 aastat. Tollal kandis firma nime Aero ja lennumasinaks oli Junkers F-13.

«Meie esimene lend viis posti Helsingist Tallinna, seega on mark suurepärane viis meie pärandi tähistamiseks,» ütleb Finnairi kommunikatsioonijuht Päivyt Tallqvist. «Ajatu põhjamaine disain kajastab hästi Finnairi kaubamärgi olemust.»

Lennuposti tähtsus pole Finnairi jaoks vähenenud ka tänapäeval – senini veetakse Finnairi lennukitega maailma laiali ka posti. Nii on postmark loomulik viis tähistada Finnairi sajandat juubelit. Tegemist pole esimese sellelaadse tähistamisega – ka 70. juubeli puhul anti välja eriline postmark.

«Finnair 100 aastat» margi on kujundanud Ilkka Kärkkäinen. Margil näeme liikuvat ja Finnairi brändist tuttavat sinimustvalget maailma, mis see esindab ajatust ja elegantset lihtsust, millega Finnairi kaubamärk seostub.

Juubelimark jõuab Soome müügile 6. septembril 2023 selle aasta margivaliku osana ja seda müüakse kümne kaupa. Seda saab osta kõikidest Soome postipunktidest. Margileht sisaldab kümmet kodumaist indikaatortemplit - see tähendab, et margiga saab saata riigisiseselt tavakirju lisamarke juurde ostmata, kuna Soomes on margid standardiseeritud ja neil pole rahalist väärtust. Marke saab kasutada siseriikliku posti jaoks igavesti.

Aerost sai Finnair aastal 1968. Finnair on tänaseks kasvanud võrgulennufirmaks, millel on ulatuslikud ühendused Euroopas, Põhja-Ameerikas ja Aasias.

Eesti postiajalukku on õhupost jätnud sügava jälje. Eesti oli esimeste riikide seas, kes lasi välja eraldi õhuposti margid. Eesti lasi esimesena välja kolmnurksed õhuposti margid. Eesti rahva Muuseumi kodulehel on virtuaalnäitus Eesti õhupostist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles