Naistepesu Venemaal ja Valgevenes müüv Silvano FG laveerib sanktsioonide keskkonnas nagu miiniväljal

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Silvano gruppi kuuluva Lauma Lingerie pesu.
Silvano gruppi kuuluva Lauma Lingerie pesu. Foto: silvanofashion.com

Suurelt Venemaal ja Valgevenes tegutsev Silvano FG möödus keeruline aasta, võib lugeda ettevõtte aastaaruandest. Ühe ettevõtte aruanne annab informatsiooni, kuidas käib kaasaajal Venemaal ja Valgevenes äri ajamine.

2022. ja 2021. aastal olid Silvano FG peamised tegevuspiirkonnad Venemaa, Valgevene, teised SRÜ riigid ning Baltikum. Kontserni 2022. aasta 12 kuu tulemusi mõjutas jätkuvalt olukord peamiste turgude – Venemaa ja Valgevene – majanduses.

Lisaks mõjutas kogu kontserni äritegevust olukord Ukrainas. Venemaa ja Ukraina vahelise relvastatud konflikti algus 24. veebruaril 2022 oli geopoliitiline ja makromajanduslik pöördepunkt, millel olid tõsised tagajärjed kogu maailma majandusele. Sellel oli märkimisväärne mõju mitte ainult raha- ja kapitaliturgudele, vaid ka kaupade liikumisele, kaubandusele ja tarneahelatele ning energiatarnetele.

Kogu aastat iseloomustas väga muutlik turukeskkond ja ebakindlus. 23. veebruaril 2022 võttis EL vastu esimese sanktsioonide paketi, et reageerida Venemaa otsusele tunnustada valitsuse kontrolli alt väljas olevaid Ukraina Donetski ja Luhanski oblasteid iseseisvate üksustena. Sanktsioonid puudutasid prominentseid isikuid ja üksusi ning hõlmasid varade külmutamist ja neile rahaliste vahendite kättesaadavaks tegemise keeldu, samuti reisikeeldu loetellu kantud isikutele.

EL otsustas kehtestada ka sektoripõhise keelu Venemaa, selle valitsuse ja keskpanga rahastamisele. Kahandades Venemaa riigi ja valitsuse suutlikkust pääseda ligi EL-i kapitali- ja finantsturgudele ning -teenustele, piiras EL eskaleeriva ja agressiivse poliitika rahastamist. Olukord arenes aga kiiresti ning vaid mõni päev hiljem võttis EL vastu täiendava individuaalsete ja majanduslike meetmete paketi, millega laiendati olemasolevaid finantssanktsioone, piirates Venemaa juurdepääsu kõige olulisematele kapitaliturgudele.

Uute piirangute eesmärk oli suurendada Venemaa laenukulusid, tõsta inflatsiooni ning vähendada järk-järgult Venemaa tööstusbaasi. Sanktsioonide pakett puudutas ka energeetika-, transpordi- ja tehnoloogiasektorit. Kontserni äritegevust see siis aga ei mõjutanud.

Silvano FG ei aja asju sanktsioonide alla langenud pankades

Venemaa-Ukraina relvakonflikti eskaleerumine tõi kaasa uued meetmed, mis hõlmasid muu hulgas keeldu teha tehinguid Venemaa keskpangaga ning keeldu osutada finantsandmete vahetamiseks kasutatavaid spetsiaalseid finantssõnumiteenuseid (SWIFT) seitsmele Venemaa pangale. Selle tulemusena ühendati Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Rossiya Bank, Sovcombank, Vnesheconombank ja VTB Bank rahvusvahelisest finantssüsteemist lahti ning kahjustati nende suutlikkust ülemaailmselt tegutseda. See ei mõjutanud aga emaettevõtte ja kontserni Venemaal asuvate tütarettevõtete vahelisi rahavooge, kuna AS-i Silvano Fashion Group Venemaa tütarettevõtted hoiavad oma raha teistes pankades, mis sanktsioonide nimekirja ei kuulu.

Samuti on EL kehtestanud keelu müüa, tarnida, üle kanda või eksportida euro pangatähti Venemaale või mis tahes füüsilisele või juriidilisele isikule või üksusele Venemaal.

Ka Valgevene sai sõja toetamise eest sanktsioonid

Pisut hiljem, märtsi alguses, leppis EL kokku uutes meetmetes vastuseks Valgevene osalemisele Venemaa ja Ukraina vahelises relvastatud konfliktis, mis olid suunatud Valgevene finantssektori vastu. Kokkulepitud meetmetega piirati muu hulgas spetsiaalsete finantssõnumiteenuste (SWIFT) osutamist kolmele Valgevene pangale ning keelati tehingud Valgevene keskpangaga ja euro pangatähtede tarnimine Valgevenesse.

Kõnealused meetmed tegevust Valgevenes, täpsemalt kontsernisiseseid rahavooge ei mõjutanud, kuna Valgevene tütarettevõtetel on kontod pankades, millele sanktsioone ei kohaldata. Edasiste sanktsioonidega on kehtestatud ka kaubanduspiirangud teatud liiki kaupade. Pesutooted ei ole seni aga veel ühtegi sanktsioonide nimekirja kantud ning seega ei mõjutanud see ka kontserni tegevust.

Maanteeveo ettevõtetele kehtestatud sanktsioonid ajasid kulud üles

8. aprillil 2022 vastu võetud viies sanktsioonide pakett hõlmas EL-i sisenemise keeldu Venemaa ja Valgevene maanteeveo-ettevõtjatele. Selle tulemusena suurenesid kontserni transpordikulud 2022. aasta teises pooles märkimisväärselt. 2022. aasta juunis laiendas EL SWIFTi-keeldu veel kolmele Venemaa krediidiasutusele ja ühele Valgevene pangale. Samuti keelati arvepidamis-, audiitor- (sh kohustuslikud auditid) ja raamatupidamisteenuste ning maksunõustamis-, ärinõustamisja juhtimiskonsultatsiooni- ning suhtekorraldusteenuste osutamine Venemaa valitsusele ning kõigile Venemaal asutatud juriidilistele isikutele, nagu ettevõtted ja muud üksused või asutused.

Kontserni jaoks oleks see tähendanud seda, et emaettevõte ei saa enam osutada oma teenuseid Venemaa tütarettevõtetele. Nõukogu määrust muudeti aga siiski õnneks hiljem nii, et seda piirangut ei kohaldata selliste teenuste osutamise suhtes, mis on ette nähtud kasutamiseks üksnes sellistele Venemaal asutatud juriidilistele isikutele, üksustele või asutustele, mis on mõne EL-i liikmesriigi õiguse alusel asutatud või moodustatud juriidilise isiku, üksuse või asutuse omandis või ainu- või ühiskontrolli all. See tähendab, et AS Silvano Fashion Group võib oma Venemaa tütarettevõtetele juhtimisteenuseid edasi osutada.

Sanktsioone karmistati 2022. aasta suvel veelgi ning aruandeaasta teisel poolel võeti vastu mitu uut sanktsioonide paketti. Need olid aga suunatud teistele sektoritele ning kontserni tegevust ei mõjutanud.

Venemaa ja Valgevene kehtestasid vastusanktsioonid

Nüüdseks on EL-i sanktsioonid viinud aga Venemaa ja Valgevene poolsete vastusanktsioonide kehtestamiseni. Alates 2022. aasta veebruarist on avaldanud geopoliitiliste pingete eskaleerumine ning Venemaa ja Ukraina vaheline konflikt negatiivset mõju Valgevene majandusolukorrale. 2022. aastal vähenes Valgevene SKP 2021. aastaga võrreldes 4,7%, ulatudes jooksevhindades 191,4 miljardi Valgevene rublani. Teenuste väliskaubanduse saldo oli 2022. aastal ülejäägis, kuid vähenes 2021. aastaga võrreldes siiski 10,7%. Valgevene rubla nõrgenes peamiste välisvaluutade suhtes.

2022. aasta esimest poolt iseloomustas suurenenud volatiilsus valuutaturul, pangahoiuste väljavool ja inflatsiooniprotsesside kiirenemine. Makromajandusliku tasakaalu tagamiseks ning olukorra stabiliseerimiseks kodumaistel valuuta- ja hoiuseturgudel tõsteti alates 2022. aasta märtsist Valgevene keskpanga refinantseerimismäära 9,25%-lt 12%-le aastas. Inflatsioon küündis 2022. aastal 12,8%-ni.

Venemaa poliitiline olukord on ebastabiilne

Venemaa poliitiline olukord on suhteliselt ebastabiilne, kuna sealsele majandusele on mõjunud negatiivselt nii Venemaale kehtestatud sanktsioonid, riigi üldine geopoliitiline olukord kui ka toornafta hinna kõikumised. Alates veebruari lõpust on Vene rubla olnud volatiilne, kuid vaatamata toimunud nõrgenemisele on vahetuskurss aga endiselt tugevam kui 2022. aasta alguses.

Inflatsiooniootused hüppasid konflikti alguses 18%-ni, kuid langesid kevadel. 2022. aasta detsembris oli inflatsioon Venemaal 11,9%. Venemaa SKP vähenes 2022. aastal 2,5%.

Baltikum sai omad vitsad

Ka Baltikumi jaoks on 2022. aasta olnud tormiline: esile on kerkinud uued ohud, nagu energiakriis, viimase 25 aasta kõrgeim inflatsioon ja intressimäärade järsk tõus. Makromajanduslikele ja geopoliitilistele šokkidele vaatamata suutis kontsern kiiresti muutuva keskkonnaga aga hästi kohaneda ning nende äritegevus on jätkuvalt tugev ja vastupidav. Kontserni juhtkond jälgis olukorda aruandeaasta jooksul tähelepanelikult ning hoiab ka edaspidi arengutel Ida-Euroopa geopoliitilises olukorras ja selle võimalikel mõjudel silma peal.

Venemaa majanduse väljavaated

Kontserni müügitulu Venemaal oli 35,2 miljonit eurot, kasvades 2021. aasta 12 kuuga võrreldes 28%. 2022. aasta 12 kuu müügitulu kohalikus valuutas oli eelmise aasta sama perioodi müügitulust 3,0% suurem. Aruandeperioodi lõpu seisuga opereeris kontsern kokku 49 poodi (31. detsember 2021: 44 poodi).

Kontsern keskendub jaekaubanduse kasumlikkuse tõstmisele ning sobiliku hinnatasemega pindade olemasolul ka oma poodide võrgustiku laiendamisele. 2023. aasta veebruaris avati esimene pood ka Peterburis.

Valgevene majanduse väljavaated

Kontserni 2022. aasta 12 kuu müügitulu Valgevenes oli 14,6 miljonit eurot, kasvades 2021. aasta sama perioodiga võrreldes 26,4%. Müük kohalikus valuutas kasvas samal perioodil 19,0%. Aruandeperioodi lõpu seisuga opereeris kontsern seal kokku 59 poodi (31. detsember 2021: 60 poodi).

Ukraina majanduse väljavaated

Kontserni 2022. aasta 12 kuu müügitulu Ukrainas oli 233 000 eurot, kahanedes 2021. aasta sama perioodiga võrreldes 85,1%. Alates 2022. aasta märtsist on müügitegevus Ukrainas ajutiselt peatatud. 2022. aasta suvel tõstis Ukraina valitsus aluspesu importimiseks keelatud kaupade nimekirjast välja ning lubas maksta importijatele grivnades.

Esimene, 1844-esemest koosnev proovipartii Lauma tooteid tarniti ja müüdi LLC-le Silvano Fashion 2022. aasta detsembris. Hetkel saavad kliendid esitada Lauma toodetele tellimusi ning teine partii saadeti teele 28. veebruaril 2023. Kontsern ootab, et müügitegevus Ukrainas taastub järk-järgult 2023. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles