Maris Jesse pikkadest ravijärjekordadest: tervisekassa reserv peab hoidma riigieelarvet tasakaalus (4)

Aimur-Jaan Keskel
, majandusajakirjanik
Copy
Tervisekspert Maris Jesse.
Tervisekspert Maris Jesse. Foto: Sander Ilvest / Postimees / Scanpix

Endine sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsler Maris Jesse ütles Vikerraadios, et tervisekassa pole viimastel aastatel saanud kasutada kogu oma tulu, sest reserviga püütakse hoida riigieelarvet tasakaalus.

«Tervisekassal on oluline ülesanne riigi eelarve tasakaalu hoidmisel. Nii et tegelikult tervisekassa on iga aasta kasutanud vähem raha, kui on tulusid olnud. Seetõttu on katmata vajadus nii suur, et inimesed on sunnitud otsima endale tasulisi võimalusi,» ütles Jesse. 

Tervisekassa peamine tulu on inimeste palkadelt makstava sotsiaalmaksu ravikindlustuse osa.

Kujunenud olukorra tõttu pikenevad järjekorrad ravivisiitidele, mille eest tasub tervisekassa ning sageli saab tasulise raviaja oluliselt kiiremini kui tervisekassa tasutud aja, mille puhul peab patsient maksma viieeurose visiiditasu. Kuid arst, kes patsiendi vastu võtab, võib olla sama, sest sageli töötavad arstid korraga nii era- kui ka riiklikus meditsiinis.

Aprilli alguses teatas rahandusministeerium, et riigieelarve puudujääk kasvab sel aastal 1,7 miljardi euroni.

Jesse sõnul vajab Eesti meditsiin lisaraha ning riigil on valida, kas inimesed maksavad iga kuu väikese summa rohkem või peavad maksma korraga suurema summa juhul, kui tekib tõsine tervisehäda, mille puhul ollakse sunnitud pöörduma tasulise arsti juurde.

Jesse sõnul on alates 2005. aastast sotsiaalministeeriumis valminud mitu analüüsi, kuidas tervishoiu rahastamise jätkusuutlikkust tagada, kuid poliitikud pole selle põhjal otsuseid teinud. Viimane analüüs tehti aastal 2021.

Uue valitsuse koalitsioonileppes on kirjas plaan koostada veel üks analüüs.

Solidaarne süsteem peab jääma

Jesse pooldab solidaarsusel põhineva tervisehoiusüsteemi jätkumist, sest on näha, et süsteem toimib kõikjal maailmas. Solidaarne ravikindlustussüsteem tähendab, et ravi on tagatud kõikidele ravikindlustusega elanikele, olenemata sissetulekust. Ravikindlustus on palgasaajatel, lastel, pensionäridel ja täiskasvanutel, kes omandavad täiskoormusega haridust, kuid ei tööta, näiteks üliõpilastel.

Ravikindlustuseta inimesed saavad tasuta vältimatult arstiabi (erakorralise meditsiini keskustes), mille eest tasub tervisekassa. Ravikindlustuseta on Eestis pikaajalised töötud või need, kes ei saa muul põhjusel ametlikku palka.

Jesse oli 2016–2021 sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsler. Viimase valitsuse ajal oli ta tervise- ja tööminister Peep Petersoni nõunik.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles