Vene sõjatööstuse kiire kasv üllatas analüütikuid (7)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Vene kaitseminister Sergei Šoigu külastas aprilli alguses Nižni Novgorodis asuvat laskemoonatehast.
Vene kaitseminister Sergei Šoigu külastas aprilli alguses Nižni Novgorodis asuvat laskemoonatehast. Foto: HANDOUT/Scanpix

Venemaa tööstustoodang ületas märtsis Ukraina sõja mõjude tõttu tuntavalt analüütikute ootusi, vahendab Bloomberg.

Vene riikliku statistikaameti teatel suurenes tööstustoodang märtsis mullusega võrreldes 1,2 protsenti, mis ületab Bloombergi majandusteadlaste ootusi, kes prognoosisid keskmiselt 1,4-protsendilist langust.

Venemaa tööstustoodangu kasvu vedas esitatud andmete järgi töötlev tööstus, mis tõusis märtsis 6 protsenti. Eriti paistis silma metalltoodete, sealhulgas relvade ja laskemoona tootmine, mis kasvas 30 protsenti. Arvutite, elektroonika- ja optikatoodete, mille hulka kuuluvad majandusteadlaste sõnul tõenäoliselt ka lennukite ja raketimootorite osad, tootmine kerkis 23%.

Ka muude transpordivahendite toodang, mis hõlmab lahingumasinaid, õhusõidukeid ja laevu, kasvas teist kuud järjest üle 10 protsendi.

Kui sõjatööstus näib Venemaal kasvavat, siis toormesektor mitte. Vene statistikaameti teatel tabas mäetööstust ja maavarade kaevandamist märtsis 3,6-protsendiline langus. Seejuures ei avaldanud amet andmeid naftatoodangu kohta, mida varasemalt on iga kord tehtud.

Venemaa militaartoodangu kasv sai statistika põhjal suurema hoo sisse tänavu veebruaris. Analüütikute teatel on see tõenäoliselt seotud Vene valitsuse aasta alguses tulnud korraldusega suurendada sõjakulusid.

Ehkki andmed sõjalise tootmise kohta on riigisaladus, ütlevad majandusteadlased, et sõjatööstus on üks kõige paremini vastu pidanud Vene majandusharusid alates Ukraina sõja algusest. Ka Venemaa president Vladimir Putin on korduvalt öelnud, et relvatehased töötavad ööpäev ringi, et nõudlusega sammu pidada.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles