Circle K: nafta hinda langetab majanduslanguse hirm

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Naftaturud on punases.
Naftaturud on punases. Foto: Dado Ruvic/Scanpix Baltics

Brent toornafta hind maailmaturul liikus nädala jooksul vahemikus 78–83 USA dollarit barreli kohta; Circle K Eesti mootorikütuste hinnastamisjuhi Indrek Sassi sõnul pani hinna allapoole liikuma peamiselt kartus võimaliku majanduslanguse ees ning tarbijate pessimism tuleviku suhtes.

«Aprilli alguse OPECi kärpeuudise mõju on hakanud vähenema ning kuna Venemaa nafta eksport ei näita vähenemist, siis ei avalda hirmud nafta pakkumise vähenemise osas hinnale enam nii suurt mõju,» tõdes Sassi pressiteates. Ta lisas, et toornafta barreli hind langes sel nädalal alla 80 dollari, jõudes nii samasse suurusjärku, kus nafta hind oli enne OPECi tootmiskärbet.

Toornafta hinda tõstvateks peamisteks teguriteks olid Sassi sõnul USA laovarude oodatust suurem langus ja nõudluse kasv Hiinas. «Eelmise nädala lõpuks langesid USA toornafta varud 6,1 miljoni barreli võrra, mis oli oluliselt suurem, kui analüütikud olid prognoosinud. Hiinas on aga oodata sisetarbimise arvelt nõudluse kasvu naftatoodete järele, kuna järgmisel nädalal on Hiinas pikem pühade periood,» selgitas Sassi.

Maailmaturu toornafta hinda alandas Sassi hinnangul hirm majanduslanguse ees. «USA tarbijakindluse indeks kukkus aprillis viimase 9 kuu madalaimale tasemele. Samamoodi on aeglustumist märgata transpordisektoris: Rotterdami sadama käideldud kaubakogused olid aasta esimeses kvartalis 1,5 protsendiga languses ning ka USA transpordisektor näitab aeglustumise märke,» tõi Sassi välja. Tema sõnul viib toornafta hinda allapoole ka potentsiaalne Föderaalreservi intressitõus, mis jahutab majandust ja vähendab nii nõudlust naftatoodete järele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles