Hiiglaslik puudujääk Rootsi elektrivõrgus tõstis märgatavalt Eesti elektrihinda (3)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Rootsis asuv Forsmarki tuumajaam.
Rootsis asuv Forsmarki tuumajaam. Foto: TT NEWS AGENCY/ScanPix

Elektribörsi Nord Pool Eesti hinnapiirkonnas on päeva keskmine börsihind täna 108,10 eurot megavatt-tunnist, mis on kõrgeim tase alates 6. aprillist.

Soome rahvusringhäälingu Yle teatel on piirkonnas järsult kallinenud elektrihind seotud Rootsis asuvate Forsmark 1 ja Forsmark 2 võrgust kadumisega.

Nimelt tabas 26. aprilli hommikul Rootsit hiiglaslik elektrikatkestus, mille põhjustas põhivõrgu hooldustööde käigus tekkinud lühis. Lühise tulemusena kukkus sagedus võrgus hetkeks 49,3 hertsini, mille tulemusel lülitusid välja automaatrežiimil töötanud Forsmarki tuumajaama kaks reaktorit ning käivitusid gaasil töötavad avariielektrijaamad. 

Samuti reageerisid sageduse langusele elektrivõrgu ja -seadmete kaitsemehhanismid, mistõttu jäid lühiajaliselt elektrita nii Stockholmi metroo, liiklusfoorid kui ka paljud tööstus- ja kodutarbijad. Paariks minutiks katkesid ka Rootsi avalik-õigusliku ringhäälingu SVT saated. 

Rootsi meedia teatel tingis ulatusliku elektrikatkestuse põhivõrgu hooldustööde käigus tehtud viga. Neljapäeva hommikul andis tuumajaama opereeriv Forsmarks Kraftgrupp AB Nord Pooli kiirete turuteadete keskkonnas teada, et on Forsmark 1 reaktori (1040 MW) saanud taas käima panna ja see peaks täisvõimsuse saavutama laupäeval. Forsmark 2 (1120 MW) on plaan taaskäivitada reede õhtul.

Kuna kodutarbija jaoks kujuneb hind aga päev-ette turul, ei mõjutanud tuumajaamade rikked eilset börsielektrit  – see kulu jäi bilansihaldurite kanda. Küll aga jõudis hinnamõju kohale täna, näiteks Rootsis kallines elekter päevaga sõltuvalt hinnapiirkonnast 73–85 protsenti. Kuna nii Leedu kui ka Soome on mõlemad Rootsiga ühendatud, jõuab rikete hinnamõju paljudel tundidel ka Eestisse.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles