Pole paha! Swedbank teenis kolme kuuga üle 100 miljoni puhaskasumit (13)

BNS
Copy
Swedbanki kontor
Swedbanki kontor Foto: Liis Treimann

Swedbank ASi aasta esimese kolme kuu puhaskasum oli 105,2 miljonit eurot. Võrreldes mulluse neljanda kvartaliga oli kasum 31,8 miljonit eurot suurem ja võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 70,8 miljonit suurem.

Swedbanki eraklientide laenumahud esimeses kvartalis kasvasid aasta varasemaga võrreldes 6 protsendi võrra ja äriklientide omad 4 protsenti, hoiused kasvasid protsendi võrra. Aasta esimese kolme kuuga väljastati eraisikutele uusi laene 201 miljoni euro eest ja ettevõtetele 246 miljoni euro eest, teatas Swedbank.

Tulud kasvasid esimeses kvartalis aastavõrdluses 89,2 miljoni euro võrra, peamiselt suuremate intressitulude toel, millele aitasid kaasa Euroopa Keskpanga tõstetud intressimäärad. Puhas intressitulu kasvas 70 miljoni euro võrra, kasvu toetasid suurem laenuportfell ning euribori toel kasvanud intressid.

Klientide suurem pangakaartide käive kasvatas puhast teenustasutulu 600 000 eurot. Väiksemad maksete ning väärtpaberitega seotud tulud vähendasid kaartide positiivset mõju.

Varade ümberhindlus realiseerimata kasumist tõstis varahalduse ning kindlustuse valdkonnas puhastulu finantsinstrumentidelt 1,4 miljoni euro võrra, selle positiivset mõju vähendas väiksem tulu valuutakauplemise tehingutest. Muud tulud kasvasid tõusnud kindlustustulude toel 17 miljonit eurot.

Kulud kasvasid 6,7 miljoni euro võrra. Kulude tõusu peamiseks põhjuseks olid suuremad personalikulud ning sisseostetavate teenuste kulude kasv. Kasvasid ka digilahendustega seotud kulud ja investeeringud. Aasta esimese kolme kuu eeldatav krediidikahju ulatus 2,9 miljoni euroni (mullu samal ajal 1,3 miljonit eurot).

Esimeses kvartalis maksis Swedbank koos tütarettevõtete ja Eestis tegutsevate grupi ettevõtetega 14,4 miljonit eurot tööjõumakse, olles üks Eesti suuremaid tööjõumaksude maksjaid. Ettevõtte tulumaksu maksis kontsern 9,3 miljonit eurot. Märtsis väljamakstud dividendide eest maksti aprillis täiendavalt 10,8 miljonit eurot ettevõtte tulumaksu.

«Heade tulemusteni viisid nii ärimahtude kasv kui ka tõusnud baasintressimäär. Nii ettevõtted kui ka kodumajapidamised on laenukohustuste teenindamisega hakkama saanud ja võlgnevuste tase on ajaloolises võrdluses väga madal. Näeme ka laenuportfelli kasvu võimalust,» ütles Swedbanki juht Olavi Lepp.

Märtsi lõpuks oli Swedbanki mobiilirakendusel Balti riikides üle 2 miljoni unikaalse kasutaja, kellest 23 protsenti ehk üle 465 000 on Swedbank Eesti kliendid.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles