Moskva: Musta mere viljaleppe pikendamise osas pole edusamme tehtud

Copy
Teraviljaladu Ukrainas, Bilohiria külas.
Teraviljaladu Ukrainas, Bilohiria külas. Foto: Gleb Garanich

Venemaa hoiatas kolmapäeval, et üleilmse toidukriisi leevendamiseks mõeldud Ukraina viljaekspordi leppe pikendamise osas pole edusamme tehtud.

Niinimetatud Musta mere algatus on kehtinud alates mullu juulist ja võimaldanud Ukraina teravilja eksportimist Musta mere kaudu, kus Venemaa kehtestas sõja algul blokaadi.

Moskva on korduvalt ähvardanud maailma toidujulgeoleku jaoks olulist lepet mitte pikendada, kui ei eemaldata tõkkeid sarnasele leppele, mis võimaldaks Vene toidu- ja väetiseeksporti.

«Seni ei ole me edusamme näinud,» ütles Vene suursaadik ÜRO-s Gennadi Gatilov ajakirjanikele.

Ehkki need kaubad on jäetud välja sanktsioonidest, mille Kiievi liitlased Venemaale on kehtestanud, väidab Moskva, et probleeme on põhjustanud laevandusele, kindlustusfirmadele ja pankadele kehtestatud sanktsioonid.

ÜRO peasekretär António Guterres on kirjutanud Vene president Vladimir Putinile kirja, kus esitles «teed edasi» viljaleppe pikendamise ja parendamise osas, teatas tema büroo esmaspäeval pärast tema kohtumist Vene välisminister Sergei Lavroviga.

Gatilov ütles, et Moskva hindab «ÜRO jõupingutusi» ja usub, et ÜRO «annab endast parima».

«Kuid seni oleme kuulnud ainult lubadusi.»

Moskva on viljaleppe pikendamisele seadnud rea tingimusi, nende seas Vene Põllumajanduspanga (Rosselhozbank) taasliitumine rahvusvahelise maksesüsteemiga SWIFT.

Samuti tuleb taastada ligipääs põllumajandusmasinatele ja varuosadele ning tühistada piirangud, mis puudutavad Vene laevade kindlustamist ja nende ligipääsu sadamatele, teatab Moskva.

Lisaks on Moskva tingimuste seas ammoniaagiekspordi taastamine läbi Ukraina kulgeva torujuhtme.

«Täna peame kahjuks tõdema, et nende probleemide lahendamise osas ei ole tegelikke edusamme tehtud,» ütles Gatilov.

Seni kaks korda pikendatud teraviljalepe aegub 18. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles