Briti konkurentsiamet tõmbas Microsofti megatehingule vee peale

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Microsofti teel on ees regulaatorid.
Microsofti teel on ees regulaatorid. Foto: Lucy Nicholson/Scanpixi

Briti konkurentsiamet blokeeris Microsofti kavatsuse osta 69 miljardi dollariga USA videomängude hiid Activision Blizzard.

Briti regulaatori (CMA) hinnangul võib mängutootja Microsofti omandusse minek kergitada videomängude hindu, vähendada kasutajate valikuvõimalusi ning pärssida innovatsiooni.

Seejuures ei oleks Briti konkurentsiameti hinnangul abi ka sellest, kui Microsoft müüks hittseeria «Call of Duty» või lubaks oma mängud teha kättesaadavaks konkurentide platvormidel, näiteks Playstationil.

«Microsoftil on pilvemänguteenustes juba praegu võimas positsioon ja edumaa konkurentide ees. See tehing suurendaks seda veelgi ja võimaldaks neil õõnestada uusi ja uuenduslikke konkurente,» ütles uurimist vedanud Martin Coleman. 

Microsofti teatel ei loobu nad tehingust ning kaebavad otsuse edasi. «Seisame täielikult selle ülemineku taga ja vaidlustame otsuse,» ütles Microsofti asepresident ja Brad Smith. «CMA otsus jätab kõrvale pragmaatilised võimalused konkurentsiprobleemide lahendamiseks ning tõrjub Ühendkuningriigist tehnoloogilise innovatsiooni ja investeeringuid.»

Otsus oli suureks tagasilöögiks ka New Yorgi börsil noteeritud Activison Blizzardile, mille aktsia hind kukkus eelturul ligi 10 protsenti. «Me juba töötame apellatsiooni esitamise kallal. Oleme oma positsioonis kindlad, sest faktid on meie poolel see tehing on konkurentsile kasulik,» ütles Activisioni tegevjuht Bobby Kotick.

Majandusväljanne Bloomberg kirjutab, et pärast Suurbritannia lahkumist Euroopa Liidust on Briti konkurentsiamet püüdnud kanda kinnitada ülemaailmse regulaatorina, võttes ette mitmeid jõudemonstratsioone tehnoloogiahiidude suunas. Näiteks on Briti regulaator andnud Metale korralduse maha müüa 2020. aastal omandatud animeeritud piltide veebirakenduse Giphy, mida Facebooki omanikfirma ka möödunud aasta lõpus teha lubas.

Ekspertide hinnangul on Microsofti väljavaated konkurentsiameti vastu kesised. «Ühendkuningriigis pole sisuliselt kellelgi õnnestunud monopolivastase otsuse peale edukat apellatsiooni esitada,» ütles rahvusvahelise investeerimispanga TD Coweni ühinemistega tegelev strateeg Aaron Glick Bloombergile. «Microsofti jaoks ei paista siit teed edasi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles