Tehisintellekt: paljulubav potentsiaal ja keeruline väljakutse ka investoritele

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Tehisintellekt hullutab nii kasutajaid kui investoreid
Tehisintellekt hullutab nii kasutajaid kui investoreid Foto: ZUMAPRESS.com/scanpix

Tehisintellekti (artificial intelligence, AI) tehnoloogiad on viimastel aastatel arenenud kaugele ning nende potentsiaal muuta tööstusharusid alates tervishoiust kuni rahanduseni on vaieldamatu, kuid selle potentsiaaliga kaasnevad ka väljakutsed nii tegevusalade kui ka investorite jaoks.

AI-põhised süsteemid suudavad analüüsida tohutul hulgal andmeid, tuvastada mustreid ja teha ennustusi kiiremini ja täpsemalt kui inimesed, võimaldades paremaid otsuseid, automatiseerimist ja uusi innovatsioonivorme. AI võimekuse kasvades kasvab aga ka mure selle mõju pärast ühiskonnale, eetikale ja turvalisusele.

Üks hiljutine selleteemaline arutelu keerleb generatiivse AI valdkonna ümber, mis kasutab masinõpet, et luua uut sisu, näiteks pilte, videoid või teksti, mis jäljendab inimlikke omadusi. Kuigi generatiivsel tehisintellektil võib olla palju rakendusi, sealhulgas meelelahutuses, disainis või hariduses, on mõned eksperdid ettevaatlikud selle võimaliku väärkasutuse, näiteks süvavõltsingute (deep fake) loomise või eelarvamuste tugevdamise suhtes.

Üleskutsed astuda samm tagasi

Sellega seoses on näiteks Elon Musk ja Steve Wozniak, aga ka teadlased kutsunud üles tegema tehisintellekti uuringutes ajutise pausi, eriti generatiivses tehisintellektis, et hinnata tehnoloogiaga seotud riske ja eeliseid ning tagada selle vastutustundlik arendamine. Ilma rahvusvahelise koostööta võib sellist pausi olla raske saavutada ja mõned riigid võivad seada oma huvid globaalsetest muredest ettepoole.

Samal ajal seisavad AI-tehnoloogia investorid dilemma ees. «Ühest küljest on AI kiiresti kasvav turg, millel on tohutu kasumlikkus ja mõjupotentsiaal, mis meelitab ligi miljardeid dollareid riskikapitali, eraaktsionäre ja ettevõtete investeeringuid. Teisest küljest pole tehisintellekti tehnoloogiad veel kaugeltki täiuslikud ning nende piirangud, nagu andmete kallutatus, läbipaistvuse puudumine ja vajadus inimeste kontrolli järele, võivad ohustada kasutuselevõttu ja väärtust,» rääkis Freedom Finance Europe'i investeerimisanalüüsi osakonna juht Maxim Manturov.

Seega peavad tehisintellekti investorid tasakaalustama oma innovatsiooni- ja kasumisoovi kohustusega hinnata toetatavate tehnoloogiate eetilisi, sotsiaalseid ja õiguslikke tagajärgi. «See võib hõlmata partnerlust valdkonna ekspertidega, dialoogi sidusrühmadega ning läbipaistvuse, vastutuse ja privaatsuse esikohale seadmist,» sõnas Manturov.

Turg januneb AI järele

Ülemaailmne tehisintellekti turg peaks lähiaastatel märkimisväärselt kasvama tänu tehisintellekti tehnoloogiate üha suuremale kasutuselevõtule erinevates sektorites. Digitehnoloogia ja interneti edusammud on võimaldanud töödelda ja analüüsida tohutul hulgal andmeid, mis on tehisintellekti turu arengu peamine tõukejõud. Näiteks tervishoiutööstus kasutab AI-seadmeid patsientide ravitulemuste parandamiseks ja kulude vähendamiseks. Samamoodi teeb autotööstus suuri investeeringuid isejuhtivatesse autodesse, mis tuginevad navigeerimisel ja otsuste langetamisel tehisintellekti tehnoloogiale.

«Kasvav keskendumine digitaliseerimisele erinevates sektorites suurendab nõudlust AI-tehnoloogia järele. Covid-19 pandeemia on veelgi kiirendanud digitaalset kasutuselevõttu, kuna kaugtöö ja virtuaalne suhtlus on muutunud uueks normaalsuseks,» märkis Manturov. «See on kaasa toonud nõudluse tõusu AI-põhiste lahenduste järele, mis suudavad ülesandeid automatiseerida, suurendada tõhusust ja vähendada kulusid,» lisas ta.

Turu kasvule aitavad kaasa ka tehnoloogiahiidude investeeringud tehisintellekti tehnoloogiate uurimis- ja arendustegevusse. «Need ettevõtted teevad pidevalt uuendusi ja arendavad uusi AI-rakendusi, mis suurendab nõudlust AI-tehnoloogia järele tööstusharudes. Jõupingutused tehisintellekti tehnoloogiale juurdepääsu parandamiseks kiirendavad lähiaastatel turu kasvu veelgi,» märkis Manturov.

«Kokkuvõtteks võib öelda, et tehisintellekti tehnoloogiad pakuvad uute võimaluste maailma, kuid esitavad ka keerulisi väljakutseid, mis nõuavad läbimõeldud ja terviklikke lahendusi,» rääkis Manturov. «Seega peavad selle sektori investorid püüdma leida tasakaalu innovatsiooni ja eetika vahel, kasutades tehisintellekti potentsiaali, tunnistades samas selle piiranguid ja riske,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles