Soome Fortum jääb oma Venemaal asuvatest varadest ilma

PM Majandus
Copy
Fortumi peakorter Espoos.
Fortumi peakorter Espoos. Foto: Roni Rekomaa

Venemaa president Vladimir Putin allkirjastas eile määruse, mille kohaselt võtab Venemaa ajutiselt üle Soome energiatootja Fortumi ning Saksamaa energiakontserni Uniper aktsiad ja varad.

Tegelikult jäi Fortum, kellelt eelmisel aastal võeti üle Uniperi osalus, Venemaa varadest ilma juba varem. Märtsi alguses oli Soome soojatootja kandnud maha Venemaa varusid 1,7 miljardi euro väärtuses.

Fortumi kommunikatsioonidirektor Kati Suurmunne ütles Soome suurimale päevalehele Helsingin Sanomat, et ametlikult pole neile varade ülevõtmisest teada antud, hiljem saatis ettevõte ka sellekohase pressiteate.

Määruse kohaselt lähevad Fortumi ning Uniperi varad üle riigiasutusele Rosimuštšestvo, kes haldab riigi varasid – 83,73 protsenti Unipro aktsiatest, 69,88 protsenti Fortum Russia ja 28,35 protsenti Fortum Holdingu aktsiatest. Dekreedi kohaselt lähevad üle ka ettevõtete kinnisvara, vallasvara ja väärtpaberid.

Rosimuštšestvo kinnitas pressiteates, et varade üleminek on ajutine. «Kontrolli ülevõtmine on ajutine ja see tähendab, et põhiomanikul pole enam õigust otsuseid kontrollida,» kirjutas riigifirma pressiteates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles