Enn Veskimägi lahkub mööbliärist: Standard saab uue omaniku. Kes ta on?

PM Majandus
Copy
AS Standard.
AS Standard. Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp

Raskustes mööblitootja Standard saab uue omaniku – Green Estonia OÜ.

Green Estonia on Äriregistri andmetel Angela Kivimaale kuuluv valdusfirma.

Standard jätkab tootmist uuenenud kontseptsiooniga Kose tootmisüksuses ja suunab sihiku büroomööbli äri arendamisele.

«Standard on tugeva kaubamärgi ja silmapaistva ajalooga ekspordile suunatud ettevõte, mis saab uue ärimudeli. Ehitame ettevõtet, mis panustab tootmise automatiseerimisse, koostöösse tippdisaineritega ning teenuste väljatöötamisse tagamaks suurepärast kliendikogemust,» selgitas Standard AS juhatuse liige Jonatan Karjus.

Standardi tootmine jätkub Kose tehases, mille masinapark saab märkimisväärse täienduse. «Paneme rõhu Kose tootmise tehnoloogilise võimekuse kasvatamisele ja keskkonnasäästlikule tootmisele, mis on energiatõhus ja kus kasutatakse kõik tekkivad tootmisjäägid ära.»

Uuenenud Standardi eesmärk on kinnitada kanda regiooni juhtiva sisustuse suurprojektide tarnija ning kontorimööbli täisteenuse pakkujana. Selles protsessis nähakse mitmeid koostöövõimalusi ka teiste kodumaiste ettevõtetega, et võidelda välja tugev positsioon välisturgudel.

«Mul on hea meel, et 78-aastase ajalooga Standard AS jätkab tegutsemist ja ettevõtte mööbliäri on leidnud Eesti kapitalil põhineva omaniku, kuigi huvilisi oli mitmelt poolt Euroopast. Uuel omanikul on kogemus eduka äri ehitamisel ja tugev tahe Eesti mööblitööstusesse panustada,» sõnas ettevõtte nõukogu liige Enn Veskimägi. «Tehingu tulemusena väljun mööbliärist ja suunan fookuse tulevikus kinnisvara arendamisele.»

Kes on uus suuromanik

Äriregistri andmetel kuulub Green Estonia Angela Kivimaale. Ta on Äripäeva viimase dividendide TOPi parim naine, kes võttis dividendidena 3,47 miljonit eurot, kui 2020. aastal müüdi Tradehouse'i suurosalus müük BaltCapile. Just selle tehingu võib Tradehouse’i asutaja Angela Kivimaa oma üheks suurimaks äriõnnestumiseks nimetada. Tehingu järel jäi Kivimaa valdusfirma Green Estonia kätte vähemusosalus.

Mullu septembris kirjutas Lõuna- Eesti Postimees, et Green Estonia plaanib ehitada Võrus väikese kortermaja. Lisaks üritab Kivimaa ettevõttesse jäänud raha kasvatada finantsinvesteeringutega, panustades aktsiaturule ning väärtpaberitesse Funderbeami ja Seedrsi platvormidel. Seedrs on ühisrahastusplatvorm, mis võimaldab investeerida idufirmadesse.

Pärast tehingu lõpuleviimist asub Standardit juhtima Jonatan Karjus, ettevõtte senine juhatuse liige Mihkel Martin jätkab ettevõttes tootmisoperatsioonide ja -arenduste juhina. Pikalt ettevõtte äri arendanud Priit Tamm jätkab panustamist ettevõttesse osaniku ja aktiivse nõukogu liikmena. Nõukogu koosseisus alustab tööd Green Estonia esindajana Avo Kivimaa, kes on ehitanud üles Eesti edukaima ilukaupade jae- ja hulgimüügiga tegeleva ettevõtte Tradehouse.

AS Standard aktsiatest omandab 90 protsenti Green Estonia OÜ, 10-protsendilise osalusega jääb ettevõttesse Mööblivara OÜ,  mille omanik on Priit Tamm.

AS Standard aktsionäride finantsnõustaja oli LHV Pank ja õigusnõustaja TGS Baltic. Green Estonia OÜ õigusnõustajaks oli PwC Legal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles