Yellen: USA võla maksmata jätmine vallandaks majandusliku katastroofi

Copy
USA rahandusminister Janet Yellen.
USA rahandusminister Janet Yellen. Foto: Manuel Balce Ceneta

USA maksejõuetus võlgade tasumisel põhjustaks majandusliku ja rahandusliku katastroofi, ütles teisipäeval rahandusminister Janet Yellen, rõhutades, et kongress peaks tõstma võlalage tingimusteta.

 

Minister võttis sõna pärast seda, kui kongressi juhtiv vabariiklane lubas korraldada sel nädalal hääletuse võlalae tõstmise ja kulutuste kärpimise kohta, ehkki president Joe Biden on nõudnud, et laenuvõtmise suurendamist lubataks tingimusteta.

USA jõudis jaanuaris 31,4 triljoni dollarilise võlalaeni, mis sundis rahandusministeeriumi võtma erakorralisi meetmeid valitsussektori tegevuste rahastamiseks.

Kui kongress võlalage enne praeguste vahendite ammendumist ei tõsta ega peata, ähvardab valitsust maksejõuetus juba juulis.

Yelleni sõnul tähendaks see majanduslikku katastroofi, mis tooks muu hulgas kaasa kõrgemad hüpoteegi- ja laenumaksed tarbijatele. Lisaks võib föderaalvalitsusel muutuda võimatuks toetuste maksmine miljonitele ameeriklastele, kes sõltuvad sotsiaalhoolekandest.

«Lahendus on lihtne: kongress peab võlalage tõstma või selle peatama. Seda tuleks teha tingimusteta ja sellega ei tohiks oodata viimase hetkeni.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles